Vortex polar în România. Temperaturile au scăzut sub minus 22.9 de grade. Alertă meteo COD GALBEN de vânt puternic, ger în mai multe zone

13 01. 2022, 10:06

Ger năpraznic noaptea trecută în România. Cel mai frig a fost în nordul ţării şi în Carpaţii Orientali. S-au înregistrat minus 22.9 grade la Poiana Stampei.

Însă temperaturile resimţite au fost mult mai mici în multe zone.

În Moldova, este ger de crapa pietrele. Mercurul in termometre a scăzut cu mult sub pragul inghetului joi dimineata. La Vaslui se resimteau la ora 8 minus 12 grade Celsius, al Iasi minus 11 grade si minus 17 Bacau si Piatra Neamţ.

Frig cumplit şi în Banat. Termometrele din Timisoara au arătat minus 5 grade Celsius, insa cele resimtite sunt de minus 12. La Arad erau dimineaţă minus 14.

Temperaturi scazute au fost şi în Transilvania. La Cluj s-au înregistrat minus 14 grade, iar la Oradea minus 15. Cel mai frig a fost la Târgu Lăpuş, temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

Ger de crapa pietrele şi în Bucovina. În aceasta dimineata in Suceava erau minus 9 grade celsius. La Poiana Stampei  la ora 8 erau minus 22 grade Celsius, la Rădăuţi minus 12, pe Rarău temperatura înregistrată era de minus 18 grade.

A fost frig şi la malul mării. Apa a acoperit stabilopozii cu o dantela de gheata. Dimineaţă temperatura resimţită era de minus 9 grade în Tulcea, minus 11 grade la Galaţi şi Brăila.

Joi vremea va fi rece, chiar deosebit de rece în regiunile intracarpatice, iar dimineața va fi ger în multe zone din țară. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 şi 4 grade, iar cele minime, cu mult mai mari decât în noaptea precedentă, se vor situa între -10 şi 1 grad.

În jumătatea nordică a țării, din a doua parte a zilei nebulozitatea se va extinde treptat, iar cu o probabilitate mai ridicată seara și noaptea se vor semnala precipitații slabe, sub formă de ninsoare, iar în Moldova trecător și lapoviță. În restul teritoriului, cerul va fi variabil și doar cu totul izolat, noaptea, vor fi posibile fulguieli.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, cu precădere în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80…90 km/h spulberând zăpada, iar pe arii mai restrânse și în a doua parte a intervalului și în Oltenia, nordul Moldovei și pe litoral, dar la viteze în general de 40…50 km/h. Dimineața și noaptea, izolat va fi ceață, asociată cu depunere de chiciură.

În București, vremea va fi rece, mai ales dimineața și noaptea. Cerul va avea înnorări în primele ore ale intervalului și din nou în cursul nopții, iar în restul timpului va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 1 grad, iar cea minimă va fi de -5…-4 grade, mai scăzută în zona preorășenească.

Citeşte şi: Prognoza meteo. Polul Nord se mută în România. Temperaturile scad și la -18 grade! Țara este lovită de un VORTEX POLAR

Alertă meteo COD GALBEN de vânt puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o INFORMARE METEOROLOGICĂ pentru intervalul 13 ianuarie, ora 10 – 15 ianuarie, ora 20, când sunt aşteptate intensificări ale vântului.

„În intervalul menționat, vântul se va intensifica treptat, la început în zona de munte, iar din dimineața zilei de
vineri (14 ianuarie) local și în estul, sudul și centrul țării. Vor fi rafale cu viteze în general de 45…55 km/h, mai mari
în zona montană înaltă și în Moldova.

Pe arii restrânse, mai ales în noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 ianuarie) se va forma polei în nord, centru și nord-est”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Cea mai geroasă noapte din 2022. Localitatea din România în care temperatura a fost mai mică decât pe vârfurile munţilor. S-au înregistrat MINUS 20.2 grade

De asemenea, a fost emisă o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 13 ianuarie, ora 18 – 15 ianuarie, ora 20, de intensificări susținute ale vântului.

„În intervalul menționat, în Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini de peste 1500 m, vântul va avea
intensificări cu rafale ce vor depăși 90…110 km/h și zăpada va fi spulberată.

Începând din dimineața zilei de vineri (14 ianuarie) vântul se va intensifica și în jumătatea nordică a Moldovei
unde vitezele vor depăși 55…65 km/h.

Din după-amiaza zilei de vineri (14 ianuarie) în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură
vântul va sufla tare, viscolind și troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi foarte redusă”, a mai transmis ANM.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Vremea va fi rece, mai ales noaptea și dimineața. Cerul va avea unele înnorări pe parcursul zilei, apoi va fi
variabil. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 1 grad, iar cea minimă va fi de -6…- 5 grade, mai scăzută în zona periurbană.

Vineri, valorile termice vor fi în creştere, astfel încât temperatura maximă va fi de 6…7 grade, iar cea minimă de -2…-1 grad. Cerul va fi variabil, iar vântul va fi în general moderat (35…40 km/h). Noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Sâmbătă, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade. Dimineața vor fi condiții de ceață.