Vortex şi în Europa. Un val de frig a perturbat traficul rutier, feroviar şi aerian din Marea Britanie

Ninsorile abundente şi poleiul au perturbat vineri traficul rutier, feroviar şi aerian în mai multe regiuni din Marea Britanie, în timpul nopţii fiind înregistrate temperaturi de până la -15,4 grade Celsius, în nordul Scoţiei, o valoare apropiată de un record al ultimilor şapte ani, relatează agenţia DPA.

01 feb. 2019, 14:01
Vortex şi în Europa. Un val de frig a perturbat traficul rutier, feroviar şi aerian din Marea Britanie

Scoţia şi sud-vestul Angliei au fost cele mai afectate zone, iar serviciul naţional de meteorologie Met Office a emis o avertizare rară cod „amber” (chihlimbar) – al doilea cel mai înalt nivel – valabilă pentru Londra şi împrejurimi.

Numeroşi participanţi la trafic au rămas izolaţi în cursul nopţii în sud-vestul Angliei din cauza ninsorilor abundente. Ei au fost adăpostiţi la hotelul Jamaica Inn din Bodmin Moor, în Cornwall. ”Circa 140 de persoane au stat cu noi noaptea trecută, în toate cele 36 de camere, 15 saltele au fost plasate în restaurant, cinci persoane au fost cazate în salon şi am oferit toate păturile şi pernele pe care le-am avut”, se arată pe pagina de Twitter a hotelului.

Aeroportul Bristol din apropiere a fost închis vineri dimineaţa, iar programul de funcţionare a numeroase servicii feroviare şi de autobuz de pe teritoriul ţării a fost perturbat.

Aeroporturile importante din capitala Marii Britanii au funcţionat normal, precizează DPA.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Bristol, orarul de zbor al aeronavelor ar putea fi afectat în continuare în cursul după-amiezii din cauza ninsorilor abundente care au continuat să cadă în cursul zilei de vineri.

Paul Gundersen, meteorolog-şef la Met Office, a declarat că valul de ninsori abundente este cauzat de ”aerul umed care provine de la un front atmosferic ce a provocat furtuni în Franţa, care a întâlnit un front de aer rece ce s-a menţinut în zona Marii Britanii”.

Gundersen a adăugat că ninsorile şi poleiul vor continua şi vor afecta sudul şi centrul Angliei în cursul weekend-ului.