Vortexul polar se schimbă radical. Temperaturile ajung la un minim istoric. Vremea se schimbă în 10 zile

Vortexul polar trece prin schimbări radicale în această perioadă, iar acest lucru se va reflecta asupra vremii din această iarnă, susțin meteorologii Severe Weather Europe.  

12 dec. 2019, 09:30

Potrivit severe-weather.eu, vortexul polar a rezistat factorilor care l-au afectat în ultima perioadă, respectiv valurile de presiune și temperatură.

“Vortextul a fost slăbit de încălzirea stratosferei, însă a supraviețuit și se va răzbuna”, susțin specialiștii Severe Weather.

ZILE LIBERE CRACIUN 2019. Veste bună pentru bugetari, minivacanţa de Crăciun se prelungeşte

Valul de încălzire nu va mai fi atât de persistent pentru a putea afecta vortexul polar, astfel că acesta va deveni mai rece și mai puternic. Temperatura în mijlocul vortexului polar va ajunge până la minus 90 de grade, care este aproape cea mai scăzută atinsă vreodată.

Potrivit specialiștilor Severe Weather, efectele modificărilor de temperatură din interiorul vortexului polar se vor resimți în aproximativ 10 zile. Influențată de dinamica acestor curenți polari, vremea va fi blândă în Europa de la mijlocul până la sfârșitul lunii decembrie. Acest lucru poate înseamna un Crăciun fără zăpadă în unele țări din Europa.

În final, meteorologii preconizează sunt posibile perioade de vreme rece severă, însă acestea nu vor fi lungă durată.

PROGNOZA METEO LUNARĂ. Cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion