Vosganian: Companiile de stat au făcut parte din anumite cercuri de putere

Vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Constantin Boştină, susţine că privatizarea trebuie realizată de o singură structură, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunând că nu s-a făcut acest lucru întrucât companiile de stat au făcut parte din anumite cercuri de putere.

07 iun. 2013, 17:19
Vosganian: Companiile de stat au făcut parte din anumite cercuri de putere

Ar trebui făcută o politică suficient de clară, unitară, în domeniul privatizărilor. Ministerele care reprezintă statul în diverse societăţi ar trebui să se ocupe de o reorganizare, de o restructurare şi o pregătire pentru privatizare şi să se facă privatizarea ca atare de către o instituţie a statului. (…) După opinia mea, ar fi trebuit să se facă demult privatizările în principal pe piaţa de capital, trebuie încheiate experienţele de până acum care nu au fost de bun augur. Ministerele, structurile care reprezintă statul trebuie să pregătească pentru privatizare şi să se ocupe o structură care să facă cu adevărat privatizare şi să urmărească şi post privatizarea ca cine s-a angajat să preia capitalul de stat să dovedească faptul că poate să facă o dezvoltare economică”, a declarat Constantin Boştină, vineri, la forumul „Reindustrializarea României. Mediul de afaceri. Finanţări”, de la Mamaia.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, consideră că nu s-a realizat acest lucru deoarece companiile de stat au făcut parte din anumite cercuri de putere, fiind folosite ca o modalitate de extindere a influenţei, scrie Mediafax.

Motivul pentru care nu există o structură centralizată este că în România companiile de stat au făcut parte din anumite cercuri de putere, companiile de stat erau sălaşuri pentru clientelă, erau modalitate de extindere a influenţei, erau o modalitate de a obţine o susţinere financiară pentru diverse proiecte„, a afirmat Varujan Vosganian.

El a precizat că, în prezent, şi opinia publică judecă forţa unor miniştri după companiile pe care le au în subordine. La fel de rău, opinia publică evalua forţa miniştrilor după companiile pe care le aveau în subordine. M-am confruntat eu cu o astfel de situaţie în care în împărţirea ministerului în trei toţi socoteau că este disproporţionată şi vădit în dezavantajul meu întrucât colegul meu de la Energie are mai multe companii decât mine. Eu am spus tuturor, eu administrez, una peste alta vreo 100 şi ceva de miliarde de euro, industria, exporturile, neferoasele, dar nu asta e tema, noi nu trebuie să vedem miniştrii ca pe nişte supradirectori, că dacă ar fi aşa miniştrii economiei din Marea Britanie sau din ţările scandinave sunt cei mai slabi din toţi, că ei săraci nu au nicio companie în subordine”, a explicat Varujan Vosganian.

El a participat, vineri, la forumul „Reindustrializarea României. Mediul de afaceri. Finanţări”, organizat de revista Finanţe şi Afaceri cu sprijinul Ministerului Economiei şi ASPES, în staţiunea Mamaia.

Citește și Vosganian: Nu mai facem disponibilizări, vrem să angajăm 300 de oameni în industria de apărare