Vosganian, despre scandalul miniştrilor penali: Am primit SCUZE de la un şef de agenţie de presă

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi, la România TV, după ce numele său a fost vehiculat ca unul dintre cei trei miniştri cu probleme penale la care s-a referit raportul pe justiţie al Comisiei Europene, că a primit un SMS prin care şeful unei agenţii de presă îşi cerea scuze că a publicat ştirea în care apărea această informaţie.

31 ian. 2013, 19:02
Vosganian, despre scandalul miniştrilor penali: Am primit SCUZE de la un şef de agenţie de presă

„Mi s-a întâmplat un lucru salutar şi de bun augur: am primit un SMS cu scuze de la şef de agenţie şi încă un jurnalist pentru că a dat acea ştire legată de mine aseară fără să cerceteze informaţiile temeinic. Unul dintre ei a cerut la Parchet şi a aflat că nu mă aflu pe nicio listă„, a declarat Varujan Vosganian refuzând însă să precizeze despre ce jurnalist este vorba.

Ministrul susţine că a trecut deja peste incident având deja experienţa calomniilor la care a fost supus atunci când a fost propus de către premierul Călin Popescu-Tăriceanu drept comisar european. „În 2006, toată lumea, de la International Herald Tribune, New York Times până la gazetele armeneşti erau consternate că am fost spion ceauşist. Au trebuit câţiva ani să refac acest lucru. Între timp, s-au lămurit că în România se poate orice şi opinia publică nu mai este atât de şocată”, a comentat Vosganian.

Întrebat dacă intenţionează să ceară vreo formă de despăgubire Comisiei Europene pentru eroarea trecută în raport, Vosganian a răspuns: „Nu pot să cer Bruxelles-ului despăgubiri de natură morală pentru că nimeni de acolo nu a pomenit numele meu. Sursa din Comisie era o fântână secată şi un rod al imaginaţiei. Probabil unii colegi români din Parlamentul European erau la originea acelei informaţii„, a mai spus Varujan Vosganian.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara miercuri seară, la România TV, că a ajuns să se facă un casting pentru ocuparea posturilor de miniştri corupţi din cauza Comisiei Europene care nu a nominalizat persoanele la care se referă. „N-am fost niciodată învinuit de nimic”, a declarat Vosganian în legătură cu suspiciunile de corupţie legate de numele său.

Vosganian spunea că apariţia de informaţii pe surse de la Bruxelles privind numele celor trei miniştri ce ar fi cercetaţi pentru corupţie se datorează Comisiei Europene care ar fi trebuit să precizeze clar la cine se referă. „Mi se pare incalificabil ca la nivelul acesta să spui doar că trei miniştri au probleme. La nivelul acesta, trebuie să dai nume (…) O astfel de calificare e menită să compromită un guvern, nu să ajute o democraţie”, a declarat Vosganian.

În legătură cu listele care au apărut în presă privind miniştrii la care ar fi putut să se refere raportul Comisiei Europene, Vosganian a spus că în Guvern sunt doar doi miniştri care sunt în diverse proceduri judiciare, niciunul dintre ei nefiind acuzat de corupţie. „Dacă facem un casting al miniştrilor corupţi, eu nu ştiu ce să mai spun. Sunt pus în situaţia de a da seama de zvonuri venite de la Bruxelles”, a spus ministrul precizând că nu ştie ca împotriva sa să se fi declanşat vreo procedură judiciară.

CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula „dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie” fiind înlocuită cu „în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”.

Un oficial din cadrul Comisiei Europene, citat de AFP, preciza joi că doi dintre miniştrii la care face referire raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare sunt vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care este vizat de o anchetă a DIICOT.

AFP reamintea că Liviu Dragnea este cercetat pentru presupusa implicare în fraudele din referendumul privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu.

Al treilea ministru vizat de raportul Comisiei Europene este Relu Fenechiu, titularul portofoliului Transporturilor, preciza AFP, reluând o declaraţie a premierului Victor Ponta.