Ce se întâmplă cu şedinţa Parlamentului după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul

Camera Deputaților și Senatul urmau să se reunească joi de la ora 16.00 pentru a da vot pe învestirea Guvernului Florin Cîțu. Cu câteva minute înaintea şedinţei din Parlament, Administraţia Prezidenţială a anunţat că Florin Cîțu, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un guvern, şi-a depus mandatul. În consecinţă, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze un nou premier care să încerce să obţină sprijinul unei majorităţi în Parlament.

11 mart. 2020, 20:57
Ce se întâmplă cu şedinţa Parlamentului după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că plenul reunit al Parlamentului a luat act de faptul că Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier.

„Am luat act de acest lucru. Fiind singurul punct pe ordinea de zi. Așteptăm ca președintele să ne cheme la consultări. Am anunțat în plen să nu se plece din oraș și senatorii și deputații să nu plece în weekend, să se aștepte să vină la muncă la audieri în weekend”, a precizat Marcel Ciolacu.

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului urma să dea votul de încredere pentru Guvernul Cîţu. Doar că liberalul a anunţat că îşi depune mandatul cu câteva minute înainte de şedinţa Parlamentului. 

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la România TV, că reprezentanţii PSD vor fi prezenţi la şedinţă, dar nu vor vota acest guvern. „În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîţu. Acest guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat”, a spus el.

„În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîţu. Acest guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat. Totuşi PSD este o minoritate în acest moment, în Parlament. Responsabilitatea creerii unei majorităţi este a PNL. Eu merg pe buna credință a PNL, că vor un guvern. De altfel, fără noi, ar putea avea o majoritate lejeră, mai ales că toți ceilalți au spus că votează pentru”, a declarat Ciolacu.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, miercuri seară, la România TV, că, joi dimineață, va trimite adrese la instituțiile statului pentru a putea ține ședința de plen din Parlament, în care se va vota Guvernul Cîțu. Și asta pentru că se vor strânge mai mult de 100 de persoane într-un spațiu închis, lucru ce se poate face doar cu aprobare din cauza coronavirusului.

„Mâine o să fim prezenți. De dimineață o să facem adrese la DSU, DSP, așa cum am văzut că a cerut domnul Marcel Vela. Dacă totul e ok, o să ținem ședința”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, afirmă că, în situaţia generată de epidemia de coronavirus, a nu vota Guvernul Cîţu, înseamnă iresponsabilitate, indiferent din ce partid faci parte. 

”În situaţia de faţă, să nu votezi mâine învestirea unui guvern cu puteri depline înseamnă iresponsabilitate. Indiferent din ce partid faci parte. Iar să nu îţi votezi propriul guvern, de dragul unui joc politic mărunt, în condiţiile în care există o majoritate clară de susţinere, ar însemna iresponsabilitate în formă agravată”, a scris, miercuri, pe Facebbok, Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, România are nevoie acum de un Guvern cu puteri depline”.

”Continuarea instabilităţii şi a interimatului este iresponsabilă. Ştiu că sunt parlamentari şi în PSD şi în PNL – şi chiar foarte mulţi – care înţeleg momentul şi vor să voteze învestirea acestui guvern. Problema este la preşedinţii acestor partide. Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, opriţi-vă din jocul politic cu ţara! Ajunge”, a mai scris Drulă.

Tăriceanu: ALDE va vota joi Guvernul Cîţu; mai bine un Guvern slab, decât niciunul

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat miercuri că, în contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, parlamentarii partidului vor vota miercuri pentru învestirea Guvernului Cîţu, plecând de la consideraţia „mai bine un Guvern slab, decât niciunul”.

„Trebuie adoptate măsuri urgente care se impun. (…) Din vechea dorinţă de a organiza alegeri anticipate a derivat criza politică de faţă. Solicităm şi preşedintelui şi PNL să dea dovadă de responsabilitate şi mâine în Parlament să voteze la vedere Cabinetul Cîţu. (…) Şi colegii mei şi eu vom vota acest Guvern. Vom pleca de la următoarea consideraţie: decât niciun Guvern, mai bine un Guvern slab. Nu am impresia că premierul desemnat este ceea ce trebuie, dar decât să fim în situaţia de a nu avea un Guvern preferăm o soluţie care să creeze premisele necesare pentru a combate în mod eficient criza”, a afirmat Tăriceanu, după şedinţa Biroului Politic Executiv al ALDE.

El consideră că „trebuie avută în vedere şi decizia CCR care a dat motivarea pe cazul conflictului interinstituţional între Parlament şi preşedinte prin care a stabilit că responsabilitatea şefului statului în desemnarea unui premier trebuie să aibă drept scop nu neînvestirea Guvernului, ci învestirea lui”.

Potrivit lui Tăriceanu, care a citat din motivarea CCR, „preşedintele Iohannis a avut un comportament constituţional neloial, pentru că raportul Comisiei de la Veneţia spune ‘comportamentul constituţional loial constă în desemnarea de către preşedinte a unui candidat la funcţia de premier în vederea realizării finalităţii pentru care a fost construită procedura constituţională a numirii Guvernului'”.

„Deci acesta era lucrul pe care trebuia să îl facă preşedintele şi prim-ministrul desemnat, nu să încerce toate manevrele pentru a nu fi învestit”, a adăugat liderul ALDE.

El a susţinut că joi în Parlament este „un examen de minimă responsabilitate, până la urmă”.

„Am vrut să spun de maturitate, dar nici nu mă mai gândesc la aşa ceva, o minimă responsabilitate, atât a preşedintelui, cât şi a PNL. Sper ca mâine să se încheie, să fie votat Guvernul şi să îşi intre în atribuţii, pentru că situaţia cu criza de coronavirus nu este una de joacă”, a subliniat Tăriceanu.

Despre şedinţa de la Palatul Victoria privind evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele COVID-19, Tăriceanu a spus: „Deja e târziu. Suntem reactivi şi complet decalaţi. Semnalele care vin din toate ţările din Europa sunt atât de îngrijorătoare încât ar fi trebuit deja să aibă măsurile adoptate şi implementate, cel puţin o parte din ele”.

Votul pentru învestirea Guvernului Cîţu este programat joi, de la ora 16.00.