Vot istoric: Separatiştii catalani au obţinut majoritatea în alegerile regionale

Cele două formaţiuni separatiste care s-au prezentat la alegerile regionale din Catalonia au câștigat majoritatea absolută în parlamentul regional al Cataloniei, potrivit rezultatelor scrutinului. Rezultatele ar putea împinge regiunea spre un potențial curs de coliziune cu guvernul central al Spaniei asupra independenței.

27 sept. 2015, 20:54
Vot istoric: Separatiştii catalani au obţinut majoritatea în alegerile regionale

Pentru partidele separatiste acest succes reprezintă un mandat pentru a conduce această regiune bogată a Spaniei spre secesiune.

Alianţa separatistă condusă de către liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi.

Lista lui Mas, „Junts pel si” (Împreună pentru da), a obţinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar „Candidatura d’Unitat Popular” (CUP, extremă stânga) zece.

„Am câştigat”, a declarat Mas după numărarea voturilor.

Alianţa a obţinut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate.

„Separatiştii au pierdut plebiscitul”, a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eşec al separatiştilor de a obţine majoritatea voturilor exprimate.

„Statului spaniol, fără ranchiună, adio”, a lansat pe contul său de Twitter Antonio Banos, șeful micului partid separatist de stânga anticapitalist.

Coaliția de partide aflată în spatele lui Mas în cadrul „Împreună pentru da” ar trebui totuși să se înțeleagă cu CUP pentru a forma o majoritate.

Ambele formațiuni au anunțat că dacă vor câștiga majoritatea, ar declara unilateral independența în termen de 18 luni. O inițiativă față de care guvernul central de la Madrid se opune vehement și afirmă că o va bloca în instanță deoarece constituția spaniolă nu permite acest lucru.