Primul nume vehiculat pentru un posibil înlocuitor al lui Berlusconi

Votul de astăzi din Parlamnetul italian asupra cheltuielilor pe 2010 îi va arăta premierului Berlusconi dacă mai are sau nu majoritatea, necesară în cazul unui vot de înceredere. Primul neme vehiculat pentru un posbil înlocuitor al premierului italian este Angelino Alfano, fost ministru al Justiţiei.

08 nov. 2011, 11:39
Primul nume vehiculat pentru un posibil înlocuitor al lui Berlusconi

Silvio Berlusconi aşteaptă rezultatul votului pentru cheltuielile din 2010 de astăzi, pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte demisia sa. Votul va avea loc la ora 15.30 şi este unul crucial, care ar putea bloca reforma economică, lucru resimţit şi pe pieţe. Rata de împrumut a ţării a atins marţi dimineaţă un nivel record pentru tilurile la zece ani.

Potrivit The Guardian, rezultatul votului de astăzi  îi va arăta clar lui Berlusconi dacă mai are rost să organizeze un vot de încredere, aşa cum vroia sau trebuie să demisioneze.

La Stampa scrie că Berlusconi va mai obţine doar 311 de voturi în Parlament, iar majoritatea de care are nevoie este de 316 voturi. Însă stânga italiană a anunţat că s-ar putea abţine, într-o mişcare tactică vizând să pună în evidenţă cât de strânsă este majoritatea guvernului.

Umberto Bossi, liderul Ligii Nordului – principalul partid aliat al lui Berlusconi l-a îndemnat pe premier să demisioneze şi a vehiculat şi numele unui posibil înlocuitor: Angelino Alfano, fost ministru al Justiţiei. Bossi a precizat totuşi că nu crede că se va întâmpla ceva astăzi.

Stânga a anunţat că va depune în următoarele zile o moţiune de cenzură împotriva şefului guvernului, care parea a fi din ce în ce mai izolat şi care este presat de către Uniunea Europeană să adopte un plan de austeritate pentru a stopa propagarea crizei datoriilor.

Ansa scrie că după votul din Parlamentul italian premierul se va întâlni cu reprezentanţii Ligii Nordului şi ai Partidului Libertăţii. Agenţia de presă italiană mai spune că există două scenarii posibilie: dacă va obţine un număr suficient de voturi astăzi, Berlusconi îşi va exprima intenţia de a merge înainte, iar dacă nu va avea majoritatea, cel mai probabil vor avea loc alegeri.

De la întoarcerea de la summitul G 20 de la Cannes, Berlusconi încearcă prin toate mijloacele să îi convingă pe potenţialii rebeli din partidul său să nu părăsească vaporul cu un discurs simplu: nu aveţi unde să mergeţi şi dacă rămâneţi alături de mine veţi fi recompensaţi. PDL a fost însă lovit de un val de dezertări săptămâna trecută. Trei deputaţi s-au alăturat opoziţiei de centru şi aproximativ 20 de deputaţi ameninţă că nu-l vor mai susţine. Chiar şi elemete cu greutate în partid au dificultăţi în a-l suţine pe Berlusconi.

Una dintre piesele de rezistenţă este ministrul de Finanţe Giulio Tremonti, care a plecat în Italia imediat după reuniunea miniştrilor de finanţe de la Bruxelles din această dimineaţă şi care este un susţinătorr fervent al lui Berlusconi.

Luni, Berlusconi a dezminţit zvonurile unei demisii iminente care circulau pe pieţele finaciare şi pe internet.