Votul Senatului în cazul Gabriel Oprea a ajuns în New York Times şi Washington Post

Ştirea ridicării imunităţii fostului vicepremier Gabriel Oprea a ajuns în New York Times şi Washington Post. Site-urile celor două publicaţii americane au postat deja informaţia că fostul ministru de Interne poate fi cercetat penal în dosarul Coloana oficială.

03 feb. 2016, 12:00

„Senatul României a votat miercuri pentru ridicarea imunităţii fostului vicepremier Gabriel Oprea, permiţând astfel calea pentru a fi cercetat penal pentru acuzaţia de a fi comandat coloană oficială pentru el, deşi nu avea dreptul”, scrie New York Times. 

Cotidianul observă că România este percepută drept unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană şi precizează că justiţia se află sub un mecanism de verificare din partea UE, deşi procurorii au parte numai de laude privind activitatea lor împotriva corupţiei şi a abuzului de putere.

Solicitarea DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea a fost încuviinţată miercuri prin vot secret cu bile în plenul Senatului. Din 133 de voturi exprimate, 102 au fost în favoarea urmăririi penale. În luarea sa de cuvânt înaintea votului, Gabriel Oprea le-a cerut colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii.

Gabriel Oprea le-a cerut senatorilor să voteze pentru ridicarea imunităţii şi el însuşi a votat pentru aprobarea cererii DNA. Fostul vicepremier este acuzat de procurorii DNA de abuzîn serviciu pentru că a dispus, deşi nu avea dreptul, să beneficieze de maşini ale poliţiei pentru a-i deschide drumul şi că ar fi dispus acelaşi privilegiu şi pentru procurorul general al României, Tiberiu Niţu. 

Tiberiu Niţu şi-a dat demisia marţi din funcţia de procuror general, după ce ministrul Justiţiei şi primul ministru au declarat public că iau în calcul variante de revocare a acestuia din funcţie.

Citeşte şi: Senatul a votat pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea UPDATE