Voucher de 500 de euro ca bonus climatic. Câţi români îl primesc

Bonusul climatic dă naștere la nemulțumiri. Mii de români din Austria și-au depus corect datele la FinanzOnline, dar au primit un voucher în loc de un transfer bancar pentru bonusul climatic.

03 oct. 2022, 12:33
Voucher de 500 de euro ca bonus climatic. Câţi români îl primesc

Şi în Austria se acordă un voucher climatic. În anul 2022, în Austria începe un nou capitol privind combaterea schimbărilor climatice: CO2-ul dăunător climei are un preț, iar comportamentul ecologic este recompensat. Fiindcă, cine care acordă atenție climei noastre, rămâne în portofel cu o parte mai mare din Klimabonus. Din cauza creșterii actuale a prețurilor, bonusul va fi majorat în acest an, pentru a le ușura situația oamenilor din Austria.

Din cauza inflației, în anul 2022, toți adulții vor primi 500€. Pentru copii și tineri se acordă jumătate. Începând cu anul 2023, valoarea Klimabonus va depinde de domiciliul dumneavoastră principal.

Toți oamenii care au domiciliul principal în Austria în anul 2022, timp de cel puțin șase luni – indiferent de cetățenie și vârstă – primesc un voucher Klimabonus.

Românii din această ţară se plâng de faptul că nu primesc bonusul climatic de 500 de euro prin transfer în cont, ci sub formă de voucher prin poștă. Și asta în ciuda faptului că datele lor au fost depuse corect și la timp la FinanzOnline.

Mulți dintre cei afectați tremură acum dacă vor renunța la cei 500 de euro, deoarece fie nu sunt acasă pentru a primi personal voucherul pentru bonusul climatic – fie nu este înmânat rudelor în ciuda unei împuterniciri, deoarece acesta este valabil doar pentru livrarea prin poștă la ușa casei.

Vouchere de 500 de lei de la Kaufland. Ce trebuie să faci ca să-şi creşti şansele de a prinde oferta
Potrivit unor surse ale Heute, din interior, linia telefonică fierbinte atât la ministerul climei, cât și la oficiul poștal, este înfierbântată din cauza problemei bonurilor. Dar de ce există vouchere în loc de transferuri de cont pentru mii de utilizatori FinanzOnline?, se întreabă jurnaliștii de la Heute.

Heute a primit răspunsuri de la linia telefonică pentru bonusuri climatice. Persoana de la celălalt capăt al firului a dorit însă să rămână anonimă. Ceea ce a dezvăluit persoana din interior a fost că au existat erori în transferul de date pentru multe numere de cont. Din acest motiv, transferurile de cont către persoanele afectate au eșuat, iar acestea primesc acum bonuri prin poștă.

Viitorul bonusului pentru climă în Austria este încă un mister. Singurul lucru care este clar este că cei 500 de euro din septembrie (ultimele plăți vor fi efectuate la mijlocul lunii octombrie) nu vor mai fi disponibili.

Cu toate acestea, bonusul climatic va continua – la urma urmei, prețul de 30 de euro pe tona de CO2, care a început la 1 octombrie 2022 și va crește cu încă cinci euro pe an până în 2025, trebuie compensat cumva. Detaliu: în cazul în care costurile energiei cresc (prea) mult, creșterea anuală se va ridica la „doar” 2,5 euro.

Programul Rabla pentru becuri. Care sunt condiţiile pentru a primi voucherele de 200 de lei
Nu se știe când va fi plătit următorul voucher!
Bonusul pentru climă va fi plătit „în avans”, potrivit ministerului pentru protecția climei. Cu toate acestea, nu se poate spune (încă) când anume. În orice caz, se intenționează să se revină la varianta inițială. După cum se știe, aceasta prevedea o componentă regională, în funcție de care se stabilea cuantumul plății.

Practic, se plătește o așa-numită „sumă de bază”, a cărei valoare pentru 2023 trebuie încă să fie convenită de ministrul climei și de ministrul de finanțe. Inițial, era prevăzută suma de 100 de euro. În funcție de conexiunea de transport public de la locul de reședință, se va plăti o suprataxă de 0, 33, 66 sau 100 % pentru a compensa necesitatea unei mașini.

Vouchere pentru compensarea facturilor. Câţi bani ar putea primi românii pentru a evita colapsul în această iarnă
Imigranţii reprezintă un sfert din populaţia Austriei. Românii sunt a doua minoritate națională, după germani

Proporţia imigranţilor în populaţia Austriei a crescut constant în ultimii ani, ajungând să depășească un sfert din totalul locuitorilor țării. Dacă în 2015 proporţia imigranţilor reprezenta 21,4% din totalul populației, în prezent a ajuns la 25,4%, potrivit datelor oficiului federal de statistică. Românii reprezintă a doua minoritate națională, după germani.

La 1 aprilie, conform datelor preliminare, Austria avea 9.027.999 de locuitori, din care circa 218.000 germani, 140.000 români, 121.000 sârbi şi 118.000 turci, scrie dpa, preluată de Agerpres.

Românii au ajuns să fie a doua minoritate națională din Austria, după germani, și reprezintă 1,5% din totalul populației.

Numărul de ucraineni care trăiesc pe teritoriul austriac a crescut de patru ori din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, de la 13.000 la începutul anului la aproape 53.000 în prezent.