Vouchere alimente 2024: Milioane de pensionari rămân cu cardurile goale din octombrie

Recalcularea pensiilor a adus mai mulţi bani în conturile seniorilor, dar există şi reversul medaliei. Majorările au ca rezultat ieşirea din plafonul care asigură bani pe cardurile de alimente.
Filip Stan
31 aug. 2024, 13:21
Vouchere alimente 2024: Milioane de pensionari rămân cu cardurile goale din octombrie
Vouchere alimente 2024. Schimbări majore venite direct de la Guvern! Cine sunt românii care iau bani în plus

Vouchere alimente 2024 UPDATE: Partidul Social Democrat a precizat vineri că Guvernul condus de Marcel Ciolacu a majorat plafoanele pentru acordarea ajutoarelor sociale pensionarilor cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării.

„PSD majorează plafoanele pentru acordarea ajutoarelor sociale pensionarilor cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării. Premierul PSD Marcel Ciolacu a identificat soluţiile pentru ca pensionarii cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării să beneficieze în continuare de anumite măsuri de protecţie socială şi să obţină astfel o creştere reală a puterii de cumpărare şi nivelului de trăi. În acest sens, Guvernul condus de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a majorat următoarele plafoane de venituri în cadrul cărora se acordă sprijin pentru pensionari: creşterea pragului de venit pentru pensionarii care pot beneficia de medicamente compensate cu 90% – acest prag creşte de la 1.830 de lei la 2.020 de lei începând cu 1 septembrie 2024; creşterea pragului de venit al pensionarilor până la care se acordă cardurile de alimente în valoare de 250 de lei o dată la două luni – acest prag creşte de la 2.000 de lei la 2.210 lei”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de PSD.

Vouchere alimente 2024: Românii cu venituri mai mici de 2.200 de lei primesc vouchere de alimente. Listele cu beneficiarii se vor modifica radical, deoarece mulţi dintre seniori nu se vor mai încadra în criteriile de acordare a sprijinului guvernamental.

Procesul de recalculare a pensiilor a avut un impact semnificativ asupra valorii acestora pentru majoritatea pensionarilor. Din cele 4.609.830 de pensii din sistemul public, o proporţie de 82,56%, adică 3.806.270 de pensii, au fost majorate în urma recalculării. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă, cu scopul de a alinia mai bine veniturile pensionarilor cu realitățile economice actuale.

În iulie 2024, pensia medie în România era de 2.250 de lei. După recalculare, începând din septembrie 2024, această sumă va crește la 2.761 de lei, deci cu mult peste plafonul care duce la alimentarea cardurilor de alimente o dată la două luni. Este important de menționat că aceste majorări nu sunt uniforme și variază semnificativ în funcție de istoricul contributiv al fiecărui pensionar.

Pensii 2024. Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, distribuția creșterilor este următoarea:

  • 1.960.012 pensii au fost majorate cu sume cuprinse între 1 și 500 de lei.
    1.033.580 pensii au înregistrat o creștere între 501 și 1.000 de lei.
    721.360 pensii au fost majorate cu sume cuprinse între 1.001 și 2.000 de lei.
    83.637 pensii au beneficiat de creșteri între 2.001 și 3.000 de lei.
    7.681 pensii au înregistrat o majorare de peste 3.000 de lei.

În 2024, programul social „Sprijin pentru România”, prin care românii cu venituri reduse primesc, o dată la două luni, 250 de lei pentru a-şi putea cumpăra alimente, se desfăşoară în condiţii asemănătoare cu cele din anul 2023.

Concret, până la acest moment, beneficiarii au primit tranşele de bani în lunile februarie, aprilie, iunie şi august. Astfel, mai rămân de virat doar două tranşe, în lunile octombrie şi decembrie, însumând 500 de lei.

Pensia medie creşte la 2.700 de lei din septembrie. Indexarea se va aplica tuturor celor 4,6 milioane de pensionari

Vouchere alimente 2024: cine sunt beneficiarii programului „Sprijin pentru România”

În anul 2024, sprijinul material sub formă de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde are o valoare nominală de 250 lei şi se acordă o dată la două luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune , în condiţiile Legii nr. 196/2016, , cu modificările şi completările ulterioare;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:

1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),

2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și

3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere. MIPE nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română. Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.

Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului. Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

Edenred: 021 301 33 03

Sodexo: 021 204 46 64

UP România: 0374 66 22 73

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici: www.fonduri-ue.ro/vouchere. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.

Voucherele sociale pentru 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum vor fi acordate

Pe termen lung, pensionarii cu bani mai mulţi după recalculare sunt avantajaţi, deoarece sumele virate pe voucherele de alimente scad de anul viitor oricum. Începând cu anul 2025, voucherele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde vor avea o valoare de 125 de lei și vor fi acordate pentru diferite categorii de persoane.

În perioada 2025 – 2027, voucherele sociale pentru produse alimentare și mese calde vor avea valoarea nominală de 125 de lei, iar distribuția acestora se va face o dată la șase luni. Plafonul maxim de venituri până la care un angajat român poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde a ajuns la 2.000 de lei, comparativ cu 1.700 de lei, cât era anul trecut.

În perioada 2025—2027, sprijinul material prevăzut la alin. (1) lit. a) are o valoare nominală de 125 lei și se acordă o dată la 6 luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
  • persoanele — copii și adulți — încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Vouchere sociale 2024. Care pensionari pierd 500 de lei de pe carduri de alimentele după recalculare

În anul 2024, tichetele sociale sunt acordate o dată la două luni și au o valoare de 250 de lei. Beneficiarii stabiliți de către autorități sunt:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • copii și adulți cu grad de handicap grav, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii în întreținere, cu handicap grav, care câștigă sub 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii care câștigă sub 675 de lei de persoană;
  • familii/persoane cu drept de ajutor de incluziune;
  • persoane fără adăpost.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2024. Ce puteţi face cu tichetele de vacanţă nefolosite de anul trecut, atenţie la data de expirare!

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
S-a aflat de ce s-au anulat alegerile. Americanii au făcut urgent anunțul: „Actorul rău este...”
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare