Vouchere de 250 de lei. Atenţie, banii NU se pot scoate de la bancomat! Veste bună pentru 350.000 de români, banii au intrat luni

Marcel Boloş anunţă că mai sunt de distribuit aproximativ 1,3 milioane de carduri pentru ajutorul social pentru alimente. Luni, peste 350.000 de carduri au fost încărcate.

27 iun. 2022, 19:54
Vouchere de 250 de lei. Atenţie, banii NU se pot scoate de la bancomat! Veste bună pentru 350.000 de români, banii au intrat luni

Vouchere de 250 de lei. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat că mai au de distribuit aproximativ 1,3 milioane de carduri pentru ajutorul social pentru alimente, din totalul de 2,5 milioane care beneficiază de acest sprijin. Luni se încarcă următoarele 350.000 de carduri, a mai spus ministrul, el precizând că e important ca oamenii să ştie că nu pot scoate banii de pe card ci doar pot plăti cu el la unităţile înregistrare.

”Avem un nr de 12.143 de carduri încărcate, au fost emise în cursul săptămânii trecute, şi încă 353.000 de carduri urmează să fie distribuite până vineri. Luni se încarcă cele 353.000 de carduri şi mai urmează 480.000 de carduri, care vor fi emise şi încărcate cu aceeaşi ritmicitate. Într-adevăr, mai avem de distribuit un număr de aproximativ 1,3 milioane, ritmul creşte pentru emitere şi distribuţie”, a spus el.

EXCLUSIV | Ministrul Muncii, anunţ important despre voucherele sociale. Ce trebuie să facă neapărat românii pentru a primi ajutorul de 250 de lei

Vouchere de 250 de lei. Marcel Boloş a arătat că toate informaţiile sunt pe pliantul care însoţeşte cardul, iar acolo este un număr de telefon, unde se poate suna la unităţile emitente care sunt înscrise pe plic.

”Am covenit cu unităţile să existe nişte mesaje automate înregistrate, în care beneficiarul când sună să afle când se încarcă cardul. Prima tranşă este cea mai complicată, pentru că presupune emiterea cardurilor, distribuţia şi încărcarea lor prin unităţile emitente, fiind un număr mare de carduri”, a afirmat el.

Boloş a explicat că se plăteşte direct la magazinul arondat, cu acest card social şi că ”nu pot fi scoşi banii de pe card, este exclus”.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că această tranşă întâi, aferentă lunii iunie şi iulie va fi rezolvată până la finalul lunii iulie, în totalitate.

”Avem banii în cont, 700 de milioane de lei, viraţi de Ministerul Finanţelor, şi pe măsură ce se emit facem aceste încărcări. Îi asigur pe cei peste 2,5 milioane de beneficiari că tot ce înseamnă drepturile lor va fi soluţionat”, a mai spus Marcel Boloş.

Vouchere de 250 de lei. Tichetele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominală de câte 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie. Această inițiativă este cea mai importantă de acest gen derulată până acum în România, din perspectiva numărului de beneficiari.

Mai exact, peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei. Mecanismul de distribuire prevede trei etape:

 1. emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),
 2. împlicuire și distribuirea prin intermediul CN Poșta Română,
 3. încărcarea valorică a cardurilor.

Vouchere de 250 de lei. Cât timp va fi oferit acest sprijin?

Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului.

Trebuie depusă vreo cerere pentru a primi cardul?

Nu. 

Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa 1 nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări.

Vouchere de 250 de lei. Unde găsesc instrucțiuni despre folosirea cardului?

Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.

Cum pot plăti cu cardul?

Cardul permite plăți contactless, încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.

Pot retrage numerar de pe carduri?

Nu puteți retrage numerar de pe carduri, ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.

Vouchere de 250 de lei. Cât timp sunt valabile sumele?

Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Cine sunt cei peste 2,5 de beneficiari care primesc tichete sociale?

 1. Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
 2. Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
 3. Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
 4. Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
 5. Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
 6. Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Ce fac dacă, deși inițial nu mă număram printre persoanele eligibile, devin în următoarele luni?

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

VOUCHERE DE VACANŢĂ. Au mai rămas câteva zile, mulţi români pierd banii dacă nu folosesc cardurile până la 1 iulie 2022

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Vouchere de 250 de lei. Pot să înstrăinez cardul pe care îl primesc?

Nu. 

Sunt interzise și se sancționează conform legii:

 • utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;
 • solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;
 • refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;
 • comercializarea tichetelor sociale.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Când ajung ajutoarele către beneficiari?

Încărcarea voucherelor se va face după ce se încheie procesul de distribuire, așa că, ajutoarele aferente tranșei 1 vor ajunge la beneficiari în perioada 20 iunie 2022-24 iunie 2022.

„Voucherele vor fi acordate în patru tranșe. Vom avea în vedere ca, la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adaptăm calendarul următoarelor tranșe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde”, explică ministrul Marcel Ioan Boloș.


loading...