Vouchere de energie pentru consumatorii vulnerabili, cine sunt românii cărora le plăteşte statul facturile. Propunere de ultimă oră în Guvern

PSD cere din nou reglementarea prețurilor la energie și gaze și acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili. Şi ministrul Energiei este de acord cu măsura.

18 oct. 2022, 19:31
Vouchere de energie pentru consumatorii vulnerabili, cine sunt românii cărora le plăteşte statul facturile. Propunere de ultimă oră în Guvern

Vouchere de energie pentru consumatorii vulnerabili. Partidul Social Democrat cere reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare pe tema reglementării prețurilor la energie și gaze pe o perioadă limitată, potrivit unui comunicat al partidului.

PSD va propune în coaliţie rediscutarea în regim de urgenţă a propunerii sale iniţiale pentru reglementare a pieţei de energie pentru o perioadă limitată, arată comunicatul de presă al partidului.

Scopul acestei soluţii este să se pună capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector să poată funcţiona eficient în condiţii comerciale predictibile.

Românii primesc facturi uriaşe la energie. Ce se întâmplă dacă furnizorul uită să trimită factura
Iniţiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu şi-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieţei pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea preţurilor de tranzacţionare.

Încă de la începutul crizei energetice PSD a susţinut că revenirea la o piaţă reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei şi protejarea cetăţenilor şi a economiei naţionale.

Potrivit sursei menţionate, o altă propunere a PSD, enunţată încă din luna ianuarie 2022, şi care va fi reluată în coaliţie, este utilizarea fondurilor europene disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie.

PSD aminteşte că, tot la iniţiativa social-democraţilor, actualul Guvern a aplicat deja această soluţie de utilizare a fondurilor europene pentru o serie de măsuri de sprijin ţintite către categoriile sociale cele mai vulnerabile, exemplul cel mai relevant fiind cel al tichetelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”, conchide comunicatul partidului.

Vouchere de energie pentru consumatorii vulnerabili, susţinute şi de Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, avansează ideea acordării unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru persoanele care sunt bolnave şi care au acasă dispozitive medicale ce consumă cantităţi semnificative de energie, dar şi pentru persoanele cu mai mulţi copii.

Sfaturi utile pentru a evita plata facturilor umflate. Cinci metode de a evita păcăleala furnizorilor

Virgil Popescu a vorbit, miercuri seară, la Digi 24, despre un ”ajutor ţintit” acordat persoanelor care folosesc acasă dispozitive medicale consumatoare de energie electrică, ajutor ce poate fi acordat prin intermediul unor vouchere.  Ministrul a spus că tot prin vouchere pot fi acordate ajutoare pentru plata facturilor la energie şi persoanelor cu mai mulţi copii.

”Soluţia de declaraţie (pe proprie răspundere – n.r.) poate fi o soluţie, dar ea poate să nască abuzuri, poate la un moment dat să nască alte probleme şi alte complicaţii când lucrurile simple se pot rezolva direct, ţintit, către acele familii care se stabileşte prin lege că au nevoie”, a susţinut Popescu. El a admis că, dacă ar fi existat ”o evidenţă digitalizată” a locuinţelor şi a persoanelor, dar şi a sistemului de măsură a consumului lucrurile ar fi fost mult mai simple.  ”Atunci trebuie să găsim soluţii croite pe realitatea României de acum”, a adăugat ministrul.