Vouchere de vacanţă 2022. Anunţul aşteptat de toţi bugetarii şi industria HoReCa

21% dintre participanții la un studiu au declarat că au călătorit în România datorită tichetelor de vacanță oferite de stat.

18 ian. 2022, 09:57
Vouchere de vacanţă 2022. Anunţul aşteptat de toţi bugetarii şi industria HoReCa

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Guvernul a adoptat la sfârşitul anului trecut Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026. Voucherele de vacanţă reprezintă un beneficiu pe care îl au doar angajaţii de la stat. În mediul privat, angajatorii decid dacă oferă sau nu astfel de tichete salariaţilor. De asemenea, acordarea tichetelor de vacanţă nu este obligatorie nici în cazul celor care lucrează în companiile în care statul este acţionar.
Vouchere de vacanţă 2022. Românii îşi propun să călătorească mai mult în 2022, potrivit unui studiu realizat de Szallas Group. Acesta arată că aproape toţi participanţii la studiu au nevoie de flexibilitate şi de posibilitatea de a-şi schimba şederea planificată şi de a-şi anula gratuit călătoria. De asemenea, turiştii se aşteaptă la purtarea măştii în principal de către personal şi aproape două treimi dintre călători nu ar rezerva cazare acolo unde masca e obligatorie şi pentru oaspeţi.

Vouchere de vacanţă 2022 şi pentru angajaţii din privat. Se pot acorda aproape 14.000 de lei
Stațiunile montane și cele de pe litoralul românesc sunt destinațiile în care turiștii români au folosit voucherele de vacanță cel mai des.

Potrivit studiului, Guvernul a confirmat recent că, anul viitor, va acorda din nou tichete de vacanță, după ce acestea au fost sistate în 2021. Voucherele de vacanță vor putea fi utilizate numai în România, iar în cazul celor emise anul trecut, încă nefolosite de către turiști, termenul de valabilitate va putea fi prelungit până în decembrie 2022.

Măsura este una binevenită pentru turismul intern, dar și pentru turiști, în condițiile în care tichetele au contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, 21% dintre respondenți au declarat că nu au mers în vacanță în România înainte de a primi aceste vouchere, în timp 42% dintre respondenți au declarat că au călătorit atât în România, cât și în afara țării înainte de acordarea acestor stimulente din partea statului.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Anunţ important pentru bugetari, ce se întâmplă cu cele neconsumate anii trecuţi

De asemenea, 84% dintre cei care au răspuns la chestionar susțin că au crescut numărul sejururilor pe care le rezervă în decursul unui an, o dovadă în plus a faptului că aceste tichete reprezintă un sprijin important pentru industria ospitalității.

„Voucherele de vacanță au avut un rol important pentru industrie, pe de o parte, și pentru turiști, pe de altă parte. Au facilitat mai multe rezervări, mai ales că aproape toate unitățile de cazare acceptă acum și plata cu vouchere de vacanță, și au ajutat turiștii să călătorească mai des în România. Pe scurt, tichetele au fost cea mai bună investiție în turismul intern”, a declarat Rigo Ferenc, CEO Travelminit.ro.

Stațiunile montane, votate de 75% dintre respondenți, și cele de pe litoralul românesc, votate și ele în proporție de 44%, conduc detașat în clasamentul locurilor în care turiștii au mers cu voucherele de vacanță, însă nici destinațiile balneoclimaterice (31%) și marile orașe din România (27%) nu au fost ignorate la acest capitol.

Cei mai mulți dintre românii care au primit tichete de vacanță le-au folosit pentru a-și rezerva vacanța de vară (53%). De asemenea, aceștia au folosit voucherele pentru a rezerva cazări și servicii turistice în timpul weekendurilor prelungite (32%), corelate adesea cu zilele libere de la stat, care au fost mai puține în acest an.

8% dintre respondenții la chestionar susțin că au folosit tichetele pentru a rezerva un city-break în țară, 4% dintre ei le-au utilizat pentru sejururile din timpul sărbătorilor (Paște, Crăciun etc), în timp 3% au declarat că au apelat la tichete cu alte ocazii.

Conform sondajului, 69% dintre concediile rezervate cu voucherele de vacanță sunt petrecute cu familia, 21% dintre ele sunt petrecute în cuplu și doar 10% sunt petrecute alături de grupul de prieteni. Aceste date scot la iveală faptul că apariția tichetelor de vacanță nu doar că a stimulat turismul intern, dar a și contribuit la organizarea concediilor de familie.
Sondajul relevă faptul că 44% dintre turiștii respondenți au optat pentru pensiuni, 42% au ales hotelurile, 8% s-au orientat către cabane, vile și case de vacanță, în timp ce 6% dintre ei și-au dorit intimitatea unui apartament.

În ceea ce privește bugetul alocat, 27.6% dintre respondenți susțin că au dat între 1001 și 1500 de lei pentru pentru sejururile achitate cu tichete de vacanță. Cuantumul acestora este de 1.450 de lei, ceea ce înseamnă că cei mai mulți turiști au încercat să se încadreze cât se poate de bine în limita stabilită de stat. 24% dintre participanții la sondaj au răspuns că au cheltuit peste 2000 de lei, iar 22.7% au alocat între 1501 și 2000 de lei pentru sejururile lor. În același timp, 85% dintre beneficiari confirmă că a fost necesară suplimentarea bugetului primit sub forma voucherelor de vacanță, iar 62% dintre ei sunt de părere că sumă primită nu este suficientă pentru acoperirea unui concediu.