VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Schimbare importantă pentru bugetari de anul viitor

Daniel Cadariu a anunţat că OUG legată de voucherele de vacanţă ar putea fi adoptată la şedinţa de Guvern de vineri. Programul, prelungit până în 2026.

15 dec. 2021, 21:40
VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Schimbare importantă pentru bugetari de anul viitor

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a afirmat, miercuri seară, că speră ca OUG pentru acordarea voucherelor de vacanţă să fie adoptată în şedinţa de vineri.

”Este un subiect în discuţie. Am prezentat în şedinţa de miercuri OUG într-o primă lectură, am speranţa ca la şedinţa de Guvern de vineri să fie adoptată această OUG care are lucruri mai noi faţă de trecut, faptul că aceste vouchere vor fi prelungite pentru 5 ani, până la finalul anului 2026. Este o primă veste bună, atât pentru salariaţi (…) cât şi pentru agenţii economici din domeniul turismului care vor ştii a de an cum să-şi facă planul de afaceri”, a declarat, miercuri seară, la TVR 1, Daniel Cadariu, întrebat despre voucherele de vacanţă.

VOUCHERE DE VACANŢĂ şi pentru angajaţii de la privat. În ce condiţii se acordă tichete de 1450 de lei

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Ministrul a precizat că valoarea voucherelor va rămâne de 1.450 de lei.  ”O altă veste bună – am prevăzut că tichetele emise în anii 2019 – 2020 să poată fi folosite pe toată durata anului viitor. A venit o propunere şi din partea domeniului turistic, dar şi de la Ministrul Muncii de a limita până la jumătatea anului viitor valabilitatea acestor vouchere de vacanţă”, a mai declarat ministrul.   El a precizat că aceste tichete noi vor fi pe suport magnetic, pe card.  Guvernul a analizat miercuri, în primă lectură, ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Valabilitatea tichetelor emise în 2020, prelungită până la finalul anului viitor

În 2 decembrie, Ministerul Turismului a pus în dezbatere dezbatere publică proiectul OUG care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanţă.  Potrivit documentului, acestea se vor acorda inclusiv în anul 2026, având un rol important în combaterea efectelor pandemiei în sectorul de turism.  De asemenea, OUG prevedea în varianta iniţială că valabilitatea voucherelor emise în 2020 este prelungită până la finalul anului viitor.

Schema de ajutor pentru HoReCa ar putea fi reluată în 2022, pentru afacerile afectate în acest an

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a afirmat, miercuri seară, că schema de ajutor pentru HoReCa ar putea fi reluată în 2022, pentru afacerile afectate în acest an. Schema prevede acordarea unui ajutor constând în 20% din valoarea pierderilor generate de pandemie. Ministrul a precizat că şansele de a avea un astfel de ajutor sunt mari, î cea de-a doua jumătate a anului viitor.
”Ca un element de noutate – în discuţiile cu cei din domeniul turismului ne-au semnalat faptul că şi în anul 2021, prin măsurile de restricţie impuse de evoluţia acestui virus au fost afectaţi. Este motivul pentru care avem în vedere şi luăm în considerare ca în cursul anului viitor să ne gândim la etapa a doua a schemei de ajutor HoReCa, funcţie şi de posibilităţile bugetului. Mă gândesc undeva după rectificarea de la jumătatea anului”, a declarat, miercuri seară, la TVR 1, ministrul Daniel Cadariu.

Acesta a precizat că ar fi vorba despre ajutoare pentru afacerile afectate în 2021 de restricţii.  ”Asta este cerinţa, asta analizăm. Este o ipoteză de lucru foarte probabilă. Nu vreau să avansez certitudini, ci doar faptul că ni s-a semnalat acest lucru şi aveam în vedere pentru a doua jumătate a anului 2022. Funcţie de cum va merge şi economia, dar şansele sunt mari”, a mai declarat Cadariu.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului anunţă că, începând de marţi, s-au transmis acordurile de plată pentru programul HoReCa, iar plăţile se vor face din 20 decembrie.

În 7 decembrie, ministrul Daniel Cadariu a arătat că cei care au aplicat pentru schema HoReCa cu siguranţă vor primi banii, pentru că lucrurile au intrat pe ultima sută de metri.  ”Iniţial, suma totală alocată pentru această schemă este de 2,5 miliarde de lei, iar totalul aplicanţilor a fost peste 10.000. După analiză, a fost acceptat un număr de 8.300 de antreprenori”, a airmat ministrul, la emisiunea Talk News de la Profit TV, precizând că pentru HoReCa este prevăzut un ajutor de 20%, diferenţa dintre cifra de afaceri din 2019, faţă de cea din 2020.