Vouchere de vacanţă 2023. Anunţ de ultimă oră pentru 5 milioane de angajaţi

Potrivit lui Radu Oprea, "inechitatea dintre angajaţii din sectorul public şi privat trebuie reparată, pentru ca toţi angajaţii să aibă aceleaşi drepturi".

21 mart. 2023, 17:54
Vouchere de vacanţă 2023. Anunţ de ultimă oră pentru 5 milioane de angajaţi
Vouchere de vacanţă 2023

Vouchere de vacanţă 2023. Proiectul de acordare a voucherelor de vacanţă şi celor 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat ar avea un impact bugetar de aproximativ 6 miliarde de lei, respectiv 0,42% din PIB, este declarația făcută de senatorul PSD Radu Oprea.

Mai mult decât atât, liberal Eugen Ţapu-Nazare subliniind că acest efort va deveni o investiţie în urma căreia Produsul Intern Brut ar creşte cu cel puţin 1%.

Eugen Ţapu-Nazare, Radu Oprea şi Lorand Turos, iniţiatori ai proiectului legislativ de acordare a acestor vouchere, au propus ca legea să se aplice de la 1 ianuarie 2024 şi speră ca cel mai târziu în octombrie aceasta să fie promulgată.

Vouchere de vacanţă 2023 şi pentru angajaţii de la privat. Cei 3000 de lei se deduc din impozitul pe venit

„Economia e puţin mai complexă decât contabilitatea. Niciun român nu pleacă cu 1.450 de lei în concediu. Impactul în piaţă ar fi de 2,5 – 3 miliarde de euro – turism, comerţ, transporturi etc. Totul se înlănţuieşte şi atunci estimarea ar fi de creştere a PIB cu minim 1%.

Se vor crea minimum 150.000 de locuri de muncă. Astfel, acest efort devine o investiţie”, a explicat senatorul PNL Eugen Ţapu-Nazare la finalul unei dezbateri la care au participat parlamentari şi reprezentanţi din industria de turism, ai patronatelor din întreprinderile mici mijlocii, ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Acesta spune că, în urma dezbaterii, „feedback-ul este unul pozitiv” din partea asociaţiilor patronale. „Motivele propunerii legislative sunt discriminarea între angajaţii din sectorul public şi cel privat. (…) România are un cost fiscal pe angajat cel mai ridicat din Uniunea Europeană 40,85%, în timp ce mediea europeană este 26%. (…) Ponderea turismului în PIB-ul României este de doar 2,9% conform INS, în condiţiile în care media europeană este de 4%”, a adăugat Eugen Ţapu-Nazare, preşedinte al Comisiei de antreprenoriat şi turism din Senat.

Potrivit lui Radu Oprea, „inechitatea dintre angajaţii din sectorul public şi privat trebuie reparată, pentru ca toţi angajaţii să aibă aceleaşi drepturi”.

„Voucherele de vacanţă acordate angajaţilor din sistemul bugetar au fost folosite mai mult în extrasezon. (…) Ne interesează accesul la sănătate, la relaxare pentru toţi lucrătorii din România. Am discutat cu mediul de afaceri referitor la impactul bugetar care pare foarte mare – 6 miliarde de lei (0,42% din PIB). Sunt însă 2,5 miliarde de euro cheltuiţi de români în afara graniţelor ţării anul trecut. Să ne imaginăm că jumătate din aceşti bani ar rămâne în România şi atunci nu am mai avea problema discuţia impactului bugetar”, a adăugat Oprea, PSD.

Vouchere de vacanţă 2023. Alina Gorghiu, despre voucherele de vacanţă: Salariat e şi cel din sistemul bugetar, dar şi cel din privat

„Dezbaterea va avea o cuprindere mai mare – aceea de arăta că Parlamentul are voinţa de a elimina inechităţile dintre bugetari şi angajaţii în mediul privat. Se vede voinţă politică în acest sens! În favoarea acestei propuneri au semnat nu mai puţin de 140 de parlamentari!

Este foarte bine că pornim această discuţie de fond de la voucherele de vacanţă: pentru că toată lumea a auzit de ele şi pentru că aceasta a fost o politică publică de succes, cu rezultate bune pentru angajaţi şi pentru turism.

Şi este normal să extindem o măsură care dă rezultate! Salariat este şi cel care lucrează în sistemul bugetar, dar şi cel care îşi desfăşoară activitatea în sistemul privat. Obiectivul urmărit de angajator fie el stat, fie privat – de la fiecare angajat în parte este acelaşi: productivitate la cel mai înalt nivel.

Vouchere de vacanţă 2023. Avertismentul unui analist economic despre tichetele de vacanță: „Sunt ca un măr otrăvit”

Vouchere de vacanţă 2023. Normal este ca şi sistemul de beneficii să fie echitabil”, spune preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, în cadrul dezbaterii privind Propunerea legislativă de acordare a voucherelor de vacanţă şi salariaţilor din sectorul privat, organizată de Comisia pentru antreprenoriat şi turism.

Ea aminteşte că bugetarii, beneficiază, de câţiva ani de vouchere de vacanţă, în prezent de 1.450 de lei pe an, „un bonus care oferă angajatului opţiuni de calitate de petrecere a timpului liber alături de membrii familiei”.

„Proiectul de acum prevede extinderea sistemului voucherelor de vacanţă suportate din bugetul de stat şi la cei 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat, eliminând, aşa cum spuneam, o discrepanţă importantă, între angajaţii din sectorul bugetar şi cei de la privat.
Fără ca angajatorii privaţi să facă un efort propriu! Este o măsură care încurajează încheierea de contracte de muncă şi reduce presiunea fiscală în condiţiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE.

Un element foarte important este faptul că cea mai mare parte din valoarea acestor vouchere de vacanţă, cel puţin două treimi, se va întoarce în economie. (…) Sectorul privat este motorul economiei, el trebuie impulsionat, nu discriminat! Angajaţii din România trebuie să beneficieze de aceleaşi politici publice indiferent de angajato”, încheie Gorghiu.