Vouchere de vacanţă 2023. S-au depus cererile, aceşti angajaţi primesc DUBLU pe card faţă de alţi bugetari

Majoritatea angajaților CEO au făcut cererile să primească voucherele de vacanță. Ce sume primesc minerii și energeticienii în acest an

19 mai 2023, 16:37
Vouchere de vacanţă 2023. S-au depus cererile, aceşti angajaţi primesc DUBLU pe card faţă de alţi bugetari

Vouchere de vacanţă 2023. Cei aproximativ 11 mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia beneficiază și în acest an de vouchere de vacanță. Conform procedurii, salariații trebuie să completeze o cerere, iar după aproximativ o lună, suma de bani le este acordată. Angajații producătorului de energie au primit în acest an suma de 2700 de lei ca vouchere de vacanță. Conform sindicaliștilor, majoritatea minerilor și energeticienilor au depus deja cererile respective și și-au primit drepturile financiare. „Prima dată trebuie completată cererea, iar apoi intră banii în cont. Cred că 30 de zile durează până se face plata. În acest an, minerii și energeticienii au primit suma de 3.000 de lei brut, urmând a plăti un impozit de 10%”, a declarat președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe.

 

Vouchere de vacanţă 2023. Angajații Complexului Energetic Oltenia sunt mai norocoși decât bugetarii țării care primesc 1.450 de lei vouchere de vacanță.

În schimb, sunt alte probleme. Un grup de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au organizat un protest ad-hoc la Casa de Pensii Gorj, reclamând faptul că legea care le acordă condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic și ar trebui să reducă vârsta de pensionare cu 13 ani nu este respectată. Conform Gazetei de Sud, actuali și foști salariați ai Complexului Energetic Oltenia au mers în audiență la conducerea instituției pentru a solicita lămuriri în legătură cu aplicarea Legii 197/2021.

Legea prevede o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă. Cu toate acestea, casele de pensii nu iau în considerare această lege, chiar dacă instanța supremă a dat o decizie favorabilă în acest sens.

Un caz concret care ilustrează neaplicarea Legii 197/2021 este cel al lui Daniel Dănilă, un fost miner care a primit respingere la solicitarea depusă pentru recalcularea pensiei în baza acestei legi. Bărbatul a anunțat că va merge să protesteze în fața Ministerului Muncii și va ataca în instanță decizia Casei de Pensii Gorj.

Reprezentanții instituției au motivat refuzul prin faptul că ar fi nevoie de norme de aplicare pentru Legea 197/2021 și din acest motiv nu ar fi luată în considerare. Cu toate acestea, Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că casele de pensii sunt obligate să primească dosarele depuse de cei care vor să beneficieze de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare.

Minerii și energeticienii se tem de un exod masiv în urma aplicării Legii 197/2021
Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a atras atenția că prin punerea în aplicare a Legii 197/2021 se vor pensiona în special energeticienii, ceea ce va duce la un exod consistent. Astfel, minerii și energeticienii care îndeplinesc condițiile de pensionare în baza acestei legi vor depune dosarele pentru a beneficia de pensii mai mari.

Vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, iar pensionarea anticipată pentru mineri și energeticieni va înseamna că aceștia se vor putea pensiona de la 52 de ani bărbații și 50 de ani femeile. Cu toate acestea, neaplicarea Legii 197/2021 creează o situație fără precedent în ceea ce privește pensiile acestor categorii de salariați, ceea ce a dus la proteste și nemulțumiri în rândul acestora.

Vouchere de vacanţă. Schimbare benefică pentru toţi bugetarii, avem DOCUMENTUL legat de cei 1450 de lei

Vouchere de vacanţă. Politicienii își fac planuri de vacanță până în 2027. Astfel, pe ordinea de zi a Senatului României se află spre aprobare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului referitoare la voucherele de vacanță, obligatorii pentru toți angajații la stat, și opționale pentru cei din sectorul privat.

Vouchere de vacanţă 2023. Anunţ oficial, ce bugetari primesc banii pe card până pe 31 mai

Cuantumul voucherelor propus pentru perioada 1 ianuarie 2024-2026 rămâne la valoarea de 1.450 de lei pentru fiecare salariat bugetar, dar și pentru cei din mediul privat, acolo unde se alocă.

În cazul în care un salariat are mai multe locuri de muncă, el trebuie să aleagă firma de la care va primi aceste bonuri de vacanță.

Pentru cadrele didactice, sunt prevăzute condiții diferite pentru acordarea cupoanelor. Citiți AICI în ce condiții se vor acorda voucherele pentru dascăli.

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, este textul explicit aflat în dezbatere la Senat.

Voucherele ridică prețurile în HORECA
În principiu, ordonanța bonurilor de vacanță este destinată să sprijine industria HORECA, ele putând fi folosite doar în România, iar pe de altă parte să degreveze parțial angajatorii, de stat sau privați, de o parte din povara fiscală.

Tichete creșă 2023. Care sunt românii care pot beneficia lunar de ajutorul financiar de 570 lei
Dar există și un efect derivat, proprietarii de hoteluri sau pensiuni, fie la munte sau mare, care acceptă acest nod de plată, au scumpit sensibil prețurile, mai ales în perioadele în care gradul de ocupare este mai redus.

La fel ca în cazul tichetelor de masă, aceste vouchere nu sunt impozitate. Voucherele de vacanță se acordă în limitele prevăzute cu această destinație în bugetul de stat, sau local, după caz, precizează ordonanța.

Citiți AICI textul integral al modificărilor care vor fi aduse ordonanței voucherelor de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce trebuie să ştie angajaţii, amenzile sunt şi de 10.000 de lei. Când expiră tichetele de vacanţă de anul trecut!

Vouchere de vacanţă 2023. Angajații din instituțiile de stat vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei brut. „Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis Ministerul Finanțelor, pentru sursa citată.

Vouchere de vacanţă 2023: condiții de acordare

Potrivit Ordinului 3498/2022, voucherele de vacanță se acordă personalului încadrat în în unitățile/ instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și alte instituții publice din subordinea/ coordonarea acestuia, care a desfășurat activitate în anul curent, indiferent de durata acesteia.

Vouchere de vacanţă 2023. Cine sunt românii care vor primi 2900 de lei pe card

În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.

Beneficiarii au dreptul să își aleagă unitatea afiliată pentru achiziționarea serviciilor turistice. Dacă salariatul are activitate la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul indemnizației de vacanță alege, în scris, unitatea care îi acordă voucherele de vacanță.

Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce este interzis

  • utilizarea voucherelor de vacanță pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute
  • comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau al altor bunuri și/sau servicii.

Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță

Tichetele de vacanță au termen de valabilitate un an de la data emiterii. Potrivit OUG nr. 8/2009, fiecare voucher de vacanță este valabil dacă are înscrise următoarele menţiuni:

  • emitentul şi datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a tichetului de vacantă;
  • angajatorul şi datele sale de identificare;
  • numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă;
  • spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
  • interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.
  • Emitenţii tichetelor de vacanţă au obligaţia de a asigura circulaţia tichetelor de vacanţă în condiţii de siguranţă.

Sancțiuni uriașe pentru beneficiarii care vând tichetele de vacanță

Tichetele de vacanță nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Cei care încearcă să le comercializeze riscă amenzi usturătoare de până la 10.000 de lei, potrivit OUG nr.8/2009.

Vouchere de vacanţă 2023. Creşte valoarea de la 1 ianuarie, dar cresc şi amenzile. Cum rişti să rămâi fără tichetele de vacanţă

„(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei acceptarea de către unitatea afiliată spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art. 1 alin. (7).  (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetul de vacanţă”, se arată în document.

Voucherele de vacanță au fost tăiate de Guvern în februarie 2021, în urma unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Unitățile emitente de vouchere de vacanță

, pe suport hârtie și/sau electronic, autorizate de Ministerul Finanțelor Publice, sunt următoarele :

Listele cu partenerii afiliați care acceptă vouchere de vacanță ca modalitate de plată  pot fi consultate accesând site-urile celor trei emitenți, respectiv https://www.edenred.ro/ro/retea-parteneri-afiliati/harta-partenerilor-afiliati  (EDENRED ROMÂNIA SRL), https://upromania.ro/utilizator/parteneri-afiliati-293/retea-si-harta-323/ (CHEQUE DEJEUNER ROMÂNIA SRL) și https://app.sodexo.ro/mysodexo (SODEXO PASS ROMÂNIA SRL).

Unitatea emitentă de vouchere de vacanță, pe suport hârtie, autorizată de Ministerul Finanțelor Publice, este următoarea:

! Voucherele de vacanță aferente anului 2021 se emit doar pe suport electronic, conform Ordonanței de Urgență nr. 226 din 30 decembrie 2020.

Reamintim că orice nereguli sesizate de turiști în activitatea operatorilor economici cu activitate de turism din România trebuie transmise la numărul de telefon 0372 570 602 (Direcția Control) sau pe adresa de e-mail [email protected]. Totodată, este disponibilă și o FIȘĂ DE SISIZĂRI online.

Întrebări frecvente:

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță?

Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Pot fi vândute?

NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Sunt diferențe de preț între  pachetul plătit cu vouchere și cel plătit cash?

Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.

Sunt impozitate?

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

Expiră?

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII.

Ce anume pot cumpăra cu voucherele de vacanță?

Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.