Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare majoră pentru milioane de români care îşi petrec concediul în ţară

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, pledează pentru adoptarea proiectului iniţiat de senatorul Eugen Ţapu-Nazare privind acordarea de tichete de vacanţă şi angajaţilor din domeniul privat, el spunând că proiectul este unul „de susţinut”.

29 apr. 2023, 13:15
Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare majoră pentru milioane de români care îşi petrec concediul în ţară

Vouchere de vacanţă 2023. Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, pledează pentru adoptarea proiectului iniţiat de senatorul Eugen Ţapu-Nazare privind acordarea de tichete de vacanţă şi angajaţilor din domeniul privat, el spunând că proiectul este unul „de susţinut”.

„E un proiect depus, e în dezbatere, deci pot fi făcute modificări. (…) Din punctul meu de vedere, e un proiect de susţinut şi pot aduce argumente în sensul acesta. În primul rând, sumele vor fi tot 1450 de lei, ţinta fiind 4,2 milioane de salariaţi din România, pe care să-i încurajăm să-şi facă concediile în România şi să ajute la dezvoltarea industriei turismului. Pe de altă parte, de unde vine sursa de finanţare? Din impozitul pe venit, pe salariu a salariatului, din acel 10%. Deci nu pierde nici salariatul – din contră, primeşte nişte tichete de vacanţă –  nu pierde nici operatorul şi n-ar avea de ce să refuze lucrul acesta, că nu mai trebuie să plătească acei bani”.

Vouchere de vacanţă 2023. Conform ministrului, impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi de aproximativ 6 miliarde de lei anual, Daniel Cadariu considerând că un astfel de efort bugetar „merită”.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce trebuie să ştie angajaţii, amenzile sunt şi de 10.000 de lei. Când expiră tichetele de vacanţă de anul trecut!

Cadariu, care este co-semnatar al proiectului, a invocat studii făcute de profesionişti care arată că un leu investit în tichete de vacanţă aduce încasări de 1,12 lei la bugetul de stat şi aduce contribuţie de 1,51 lei la PIB. Studiile indică până la 200.000 de locuri de muncă nou create în turism.

Vouchere de vacanţă 2023. Ministrul turismului a arătat că, potrivit statisticilor oficiale, în anul 2019, ponderea contribuţiei în PIB a activităţii turistice era de 2,9%, în condiţiile în care media europeană este de 10%, iar statul trebuie să ia măsuri pentru o creştere a turismului, una dintre măsuri fiind cea de acordare a tichetelor de vacanţă şi salariaţilor din domeniul privat.
Acordarea de vouchere de vacanţă, în sumă de 1.450 lei anual, angajaţilor cu contract individual de muncă va fi suportată de la bugetul de stat şi pentru cei circa 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de parlamentari din actuala coaliţie de guvernământ.

Proiectul prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2024, pe lângă instituţiile publice, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 Iei pentru fiecare salariat.
Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanţă se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat.

Vouchere de vacanţă 2023. Ministrul Turismului dezvăluie unde vrea să meargă în vacanţă anul acesta. Ce spune despre preţurile de pe litoralul românesc

Ministrul Turismului dezvăluie că îşi propune ca anul acesta să meargă, împreună cu familia, pe litoral, la Timişoara şi în Delta Dunării. Daniel Cadariu a prezentat cifre care arată că, în vreme ce, per total, domeniul ospitalităţii a cunoscut o creştere anul trecut în ceea ce priveşte numărul de turişti, excepţia o reprezintă litoralul românesc, care a înregistrat o uşoară scădere.

Vouchere de vacanţă 2023. Anunţ de ultimă oră pentru 4,2 milioane de români

„Îmi propun să ajung pe litoral din nou, ca şi anul trecut, îmi propun să ajung la Timişoara, e Capitală Culturală Europeană, dacă e posibil să mai ajung o dată în Delta Dunării, pentru că am fost o sigură dată cu familia. Vom vedea. Îmi plac toate, doar timp să fie şi familia să poată să mă însoţească”, a afirmat Daniel Cadariu la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic, întrebat unde îşi propune să meargă anul acesta ca turist.

Cadariu spune că, în calitate de turist, de peste 15-16 ori a fost, de-a lungul timpului, la Mamaia.

De asemenea, întrebat dacă în opinia sa litoralul românesc este scump, ministrul a răspuns: „Şi da şi nu”.
„Până la urmă, discutăm de o economie de piaţă şi stai şi te întrebi: e scump sau e ieftin: atât vreme cât în sezonul estival, în cele trei luni, nu găseşti locuri de cazare pe litoral, înseamnă că funcţionează cererea şi oferta. Se poate pune întrebarea: omul obişnuit îşi poate permite litoralul românesc: sunt şi cazuri unde îşi poate permite, dar sunt şi multe cazuri unde preţurile sunt mult prea mari. Pe de altă parte, analiza trebuie făcută funcţie de ce se oferă, faţă de preţul cerut şi dacă oferta corespunde cererii, sunt clienţi”, mai spune ministrul Turismului.
În ceea ce priveşte turismul, Cadariu a arătat că anul trecut „activitatea turistică a stat foarte bine”, înregistrând o creştere de 21% a numărului de turişti. El a subliniat însă că excepţie în acest sens a fost litoralul, care a înregistrat o scădere de unu-două procente a numărului de turişti.

Daniel Cadariu a ţinut să precizeze că şi în Grecia sau Turcia sunt staţiuni „rămase în urmă”, amintind că în spaţiul public au fost prezentate nemulţumiri ale unor turişti privind curăţenia şi serviciile din alte ţări cunoscute pentru staţiunile estivale şi plajele lor.

Cadariu, despre logo-ul turistic, frunza, adoptat în mandatul Elenei Udrea: Îl folosim la tot ce înseamnă evenimente la care participăm, în special la târgurile de profil, la târgurile turistice. Îl folosim pe tot ce înseamnă documente ale Ministerului

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, este de părere că logo-ul turistic al României – frunza, adoptată ca brand pe vremea când Elena Udrea deţinea portofoliul Turismului – trebuie folosit, el amintind că nu a fost alegerea predecesoarei sale.
„Am încercat să revigorăm brandul de ţară, brandul turistic, pentru că el era constituit de acum 10-12 ani, se cheltuiseră foarte mulţi bani – peste 30 de milioane de euro, bani europeni, e drept, dar peste 30 de milioane de euro – şi zăcea nefolosit. (…) În fond, e logo-ul doar, brandul presupune mult mai multe. Îl folosim la tot ce înseamnă evenimente la care participăm, în special la târgurile de profil, la târgurile turistice. Îl folosim deja pe tot ce înseamnă documente ale Ministerului”, a afirmat ministrul Turismului în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima Tv.
El spune că acest logo apare în mod vizibil pe toate certificatele de clasificare emise structurilor de cazare agenţiilor de turism sau unităţilor de alimentaţie publică.

Daniel Cadariu aminteşte că aproape 12 ani logo-ul nu a fost folosit decât foarte rar, lucru pe cate îl consideră „nedrept”, el amintind că nu Elena Udrea a adoptat acest logo, ci operatorii din turism.
„Acest logo trebuie folosit. Nu poţi întotdeauna să ajungi într-o funcţie de conducere şi să iei totul de la zero. Şi atunci am spus: trebuie să încercăm să-l folosim. Cum o facem? Printr-un Ordiin de ministru am constituit un Consiliu de brand turistic naţional în care am chemat parteneri mediul privat şi am spus ”Haideţi să vedem cum începem să-l folosim” (…) şi să ne propună pe viitor dacă trebuie modificat, dacă trebuie adoptat altul… să fie decizia celor care se pricep. 9…) Un lucru e clar: trebuie folosit. Trebuie modificat, trebuie adoptat altul, nu e o problemă, dar trebuie folosit”, a adăugat ministrul Turismului.