Vouchere de vacanţă 2024: Ce poţi face cu tichetele nefolosite până acum, când expiră termenul de valabilitate

Chiar dacă termenul de valabilitate a voucherelor s-a terminat, acestea se pot folosi în continuare doar dacă persoana beneficiară a plătit rezervarea înainte de termenul limită. Cu alte cuvinte, posesorul voucherelor de vacanță poate să se bucure de voucherele nefolosite, plătind vacanța în avans.
Filip Stan
28 oct. 2024, 17:30
Vouchere de vacanţă 2024: Ce poţi face cu tichetele nefolosite până acum, când expiră termenul de valabilitate
Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut anunțul așteptat de sute de bugetari. Cu cât vor fi acestea majorate

Vouchere de vacanţă 2024: Tichetele de vacanță sunt valabile 12 luni de la data în care au fost primite și valabilitatea lor începe din data în care au fost emise. Odată primite, pot fi utilizate pe teritoriul țării noastre pentru servicii din domeniul turismului.

Conform Legii voucherele de vacanță vor fi în continuare acordate angajaților care lucrează în sistemul bugetar, dar și persoanelor care prestează servicii economice la firme private, dacă angajatorii decid să le ofere.

Deși sunt o metodă de a încuraja angajații, există unele situații în care beneficiarii nu pot să le utilizeze, din diverse motive. Astfel, de cele mai multe ori, se pune următoarea întrebare: Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite?

Beneficiile extrasalariale: cât de mult contează în 2024-2025. Tichete de masă, abonamente medicale şi zile de concediu suplimentare, pe masa oricărui angajator la negocieri

Vouchere de vacanţă 2024: Inclusiv în acest an, Guvernul a decis ca tichetele de vacanță să fie acordate pe baza unor criterii. Din această cauză, în anul 2024 au fost mai puțini beneficiari ai voucherelor.

„Sunt un adevărat ‘plan Marshall’ pentru turismul românesc, acest proiect fiind esenţial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În acelaşi timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaţilor cu venit mic, care de multe ori nu-şi permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziţiona un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare şi masă, plata transportului sau diferite activităţi de agrement şi excursii opţionale”, a declarat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT, citat în comunicat.

Astfel, în cazul bugetarilor, condiția esențială care trebuie îndeplinită de viitorul beneficiar este legată de salariu: suma remunerată în schimbul activităților economice nu trebuie să depășească 8.000 lei. Practic, salariații care au un venit net sub 8.000 lei vor putea beneficia și în acest an de voucherele oferite de stat.

În ceea ce privește persoanele angajate în firmele private, nu există o condiționare privind salariul. Angajatorii pot să acorde voucherele de vacanță tuturor angajaților, dacă decid acest lucru. Din anul 2024, inclusiv în acest sector privat, tichetele de vacanță vor avea aceeași valoare ca și în cazul bugetarilor.

Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 lei pe an. După ce este virată suma de bani alocată vacanțelor, angajații beneficiari pot să își aleagă unitatea hotelieră, pensiunea sau cazarea în care doresc să-și petreacă vacanța. Este esențial ca beneficiarii să verifice dacă unitatea în care doresc să se cazeze acceptă aceste vouchere de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2024. Aproape o treime din români au ales sejururi scurte de weekend. Tichetele de vacanţă s-ar putea extinde şi la privat

Voucherele de vacanță nu se pot transmite altor persoane. Acestea pot fi folosite doar de către beneficiari, pe baza actului de identitate.

De asemenea, vânzarea voucherelor este strict interzisă, iar amenda pentru încălcarea acestei reguli este de 26.600 lei. În plus, dacă o unitate de cazare acceptă tichetele de vacanță ale altei persoane, va fi amendată cu suma de 13.300 lei.

Așadar, voucherele de vacanță rămân în continuare metode de stimulare a salariaților din sectorul bugetar, cât și a celor din mediul privat, fiind utilizate pentru diverse servicii din sectorul turismului, însă numai pe teritoriul țării noastre.

Vouchere de vacanţă 2024:  ANAT susţine extinderea acestui beneficiu şi pentru angajaţii din sectorul privat, în condiţii avantajoase. Totuşi, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajaţii din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluşi de la dreptul de a primi vouchere de vacanţă, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în ţară, arată sursa citată.

„Cei care aveau salarii mari veneau în staţiune să consume voucherul şi cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajaţi de voucher să petreacă vacanţa în România. Balanţa valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara ţării, relevă un studiu al Băncii Naţionale, iar voucherele de vacanţă ajută la păstrarea banilor în ţară”, a mai afirmat Adrian Voican.

DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 12 decembrie, patru produse pentru casă pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Mașinile fi interzise pe șosele. Va fi ordin UE, lege și în România. Când începe
Playtech.ro
Amendă până la 12.000 de lei pentru românii care nu respectă această regulă când taie porcul. Legea e clară
DailyBusiness
Rețeta de salată boeuf a lui Florin Dumitrescu. Secretul care schimbă gustul și consistența preparatului
Adevarul
Femeia care a făcut sex cu 101 bărbați într-o zi izbucnește în plâns: „Nu este pentru fetele fragile”. Acum vrea să aibă 1.000 de bărbați în 24 de ore
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Veste șoc! Mașinile pe benzină și motorină, interzise din 2025
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Un șofer de autobuz a făcut infarct la volan! 25 de persoane se aflau în vehicul în timpul accidentului. Primele detalii de la locul tragediei
Cancan.ro
Nu e o glumă! Cât costă să petreci Revelionul 2025 în hotelul Simonei Halep din Brașov
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
StirileBZI
Se schimbă bancnotele! Trecerea la Euro, prevăzută din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
substantial.ro
O femeie din Marea Britanie a decedat după o operație estetică în Turcia
MediaFlux
DONALD TRUMP a ANUNȚAT! DECIZIE privind RĂZBOIUL din UCRAINA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Rusia poate lovi Carpații cu Oreșnik. Un pilot de testare a numit posibilele ținte ale lui Putin