Vouchere de vacanţă 2024. Ce trebuie să scrie pe fluturaşul de salariu pentru a-ţi mai face concediul cu bani de la stat DOCUMENT

Conform noului Cod Fiscal, nu trebuie să depăşeşti un anumit nivel salarial, pentru a mai primi vouchere de vacanţă. Totul ţine de măsurile de austeritate pe care le-a luat Guvernul.

24 sept. 2023, 21:18
Vouchere de vacanţă 2024. Ce trebuie să scrie pe fluturaşul de salariu pentru a-ţi mai face concediul cu bani de la stat DOCUMENT
Marcel Ciolacu exclude eliminarea voucherelor de vacanţă în sectorul bugetar. Le vor pierde doar angajaţii cu salarii de peste 8.000 de lei

Vouchere de vacanţă 2024. Tichetele de vacanţă vor fi acordate numai pentru angajaţii din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut (8.000 de lei net), iar valoarea lor va creşte la 1.600 de lei, de anul viitor, conform proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicat marţi de Ministerul Finanţelor.

„Instituțiile publice (…) acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000 lei”, se arată în proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare publicat marți de Ministerul Finanțelor.

Tichete de masă în funcție de salariu din 2024. Încă o lovitură pentru bugetari după condiționarea acordării de vouchere de vacanță
Vouchere de vacanţă 2024. Totodată, valoarea indemnizaţiei de hrană/ tichetelor de masă/ normei de hrană nu poate depăşi, anual, contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se menţionează în Expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege.

proiectlegemasurifiscalbugetare_19092023

De asemenea, se propune limitarea cuantumului sporului de condiţii periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei, în timp ce acordarea indemnizaţiei de hrană sau tichetelor de masă se va adresa numai angajaţilor din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.

„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se arată în documentul citat.

În acelaşi timp, în cazul tichetelor de masă se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi reţinută la sursă.

„În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, se precizează în actul normativ.