Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără 1.450 de lei pe card. O nouă tranşă de 1.600 lei impozabili intră până în iunie

Tichetele de vacanță sunt un beneficiu suplimentar pe care angajatorii îl pot oferi angajaților din instituţiile statului, dar sumele se confiscă dacă voucherul nu a fost utilizat pe parcursul unui an. Voucherele de vacanţă  au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite.

29 mart. 2024, 22:13
Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără 1.450 de lei pe card. O nouă tranşă de 1.600 lei impozabili intră până în iunie

Vouchere de vacanţă 2024. Românii care au primit vouchere de vacanță trebuie să fie foarte atenți la acest aspect. Tichetele nu pot fi folosite pentru foarte mult timp. Dacă nu le consumați la timp, nu veți mai putea beneficia de ele. Iată cât timp sunt valabile.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată prin Legea nr. 94/2014, voucherele de vacanță se acordă anual şi se emit doar pe suport electronic, în limita sumelor prevăzute în bugetul anual.

Valoarea tichetelor de vacanță este de 1.600  lei pentru un salariat/an. Acestea sunt valabile un an de la data alimentării pe suportul electronic, aşa că dacă mai aveţi tichete nefolosite de anul trecut, când valoarea era de 1.450 de lei, riscaţi să rămâneţi fără bani dacă nu antamaţi un weekend romantic la munte sau la mare.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate numai de beneficiari pe baza actului de identitate și numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate, în caz contrar beneficiarii se pot expune unor amenzi uriașe.

„Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.
Vouchere de vacanţă 2024. Adrian Negrescu crede că trebuie regândite: „Statul nu-şi mai permite să le acorde, din 2025 vor fi eliminate”

Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, transmite Ministerul Turismului.

După ce beneficiarul a primit tichetele, acesta trebuie să le folosească în decurs de un an de la data emiterii. Astfel, românii care au primit tichetele de vacanță trebuie să își aleagă o unitate de cazare din România care se află pe lista partenerilor emitentului voucherelor pe care le-a primit.

După ce și-au găsit unitatea de cazare dorită, beneficiarul trebuie doar să meargă la acea unitate și să plătească cu voucherele de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2024. Amenzi uriașe pentru cine nu respectă prevederile

Astfel, orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz.”, a precizat Ministerul Finanțelor.

 

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an din 2024

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Această facilitate se aplică personalului ale cărui salarii lunare nete nu depășesc 8.000 lei. Practic, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei vor beneficia de aceste vouchere.

Vouchere de vacanţă 2024, decontate şi pentru transport şi mese

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Vouchere de vacanţă 2024. Vestea anului pentru angajaţii din privat. Beneficiul extrasalarial de 1.600 de lei!

Voucherele de vacanţă  se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă  au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.