Vouchere de vacanţă. Ce se întâmplă cu tichetele din 2019 şi 2020

Vouchere de vacanţă. Potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, tichetele de vacanţă emise în 2019 şi 2020 ar urma să poată fi folosite până la finalul anului 2021, respectiv 2022.

14 nov. 2020, 14:35
Vouchere de vacanţă. Ce se întâmplă cu tichetele din 2019 şi 2020
Vouchere de vacanţă 2020

Voucherele de vacanţă.

  Potrivit proiectului de OUG, cei care nu au apucat să-şi folosească voucherele de vacanţă emise în 2019 şi 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, le vor putea folosi până la finalul lui 2021, respectiv 2022. Prelungirea valabilităţii se datorează pierderilor suferite de industria ospitalităţii pe fondul restricţiilor şi suspendării activităţii provocate de pandemia de coronavirus.

Vouchere de vacanţă. Valoarea tichetului ar urma să fie de 1.450 lei în 2021

În cazul bugetarilor, valoarea tichetelor de vacanţă ce urmează să fie emise pentru 2021 ar urma să fie de 1.450 lei, iar vouchere vor fi emise doar în format electronic, se menţionează în proiect.

În cazul salariaţilor care lucrează la privat, voucherele de vacanţă se acordă în limita a şase salarii minime brute pe ţară în decursul unui an fiscal, conform OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Proiectul de OUG prevede sancţionarea şi a unităţilor de cazare, nu doar a agenţiilor de turism, şi chiar retragerea certificatului de clasificare în cazul în care solicită un preţ mai mare pentru vacanţele plătite cu vouchere faţă de cele plătite prin alte mijloace de plată. Amenda este reprezentată de 14 puncte de amendă, ceea ce reprezintă, în prezent, 31.220 lei .

Citeşte şi VOUCHERE DE VACANŢĂ 2020 anulate, procese în instanţă. Unde şi până când se pot folosi TICHETE DE VACANŢĂ 2020

De asemenea, proiectul prevede că din 1 ianuarie 2022 va intra în vigoare reglementarea voucherelor de vacanţă inclusă în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România. În prezent, aplicarea acestei prevederi este prevăzută începând cu 1 ianuarie 2021, potrivit avocatnet.

Prevederile acestui proiect de OUG nu se aplică încă. Trebuie aprobat de Guvern şi apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Un sfert dintre români şi-au anulat planurile de vacanţă în această vară

Peste trei sferturi dintre români (77%) au fost, deja, într-o vacanţă, sau urmează să plece, în acest an, iar aproape un sfert (23%) au ales să-şi anuleze planurile din vara aceasta, arată rezultatele unui studiu realizat de o platformă online de rezervări hoteliere, scrie Agerpres.

În acest context, 49% dintre cei chestionaţi au menţionat că, la momentul actual, România reprezintă alegerea practică şi sigură atunci când vine vorba despre alegerea destinaţiei de vacanţă. Conform răspunsurilor la chestionarul Travelminit.ro, turismul intern a fost opţiunea aleasă de 88% dintre respondenţi, în timp ce aproape jumătate dintre români au în vedere locuri uşor accesibile cu maşina. De asemenea, vacanţele la munte, în special în zona Transilvaniei, se află în topul preferinţelor, cu 46% dintre opţiuni, urmate de cele de pe litoralul românesc, cu 32 de procente.