Vouchere de vacanţă, modalitatea facilă de îmbogăţire. Schema prin care bugetarii îşi vindeau fictiv vacanţele

Tichetele de vacanţă au revitalizat turismul intern, dar au adus şi profit nemeritat pentru unii antreprenori. Poliţia a descoperit un prejudiciu de un milion de lei.

19 ian. 2022, 08:20
Vouchere de vacanţă, modalitatea facilă de îmbogăţire. Schema prin care bugetarii îşi vindeau fictiv vacanţele

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au descins joi dimineața la 26 de adrese din Mureș și mai multe județe, într-un dosar de înșelăciune cu vouchere de vacanţă.

„Din cercetări a reieșit că reprezentanții unor societăți din județul Mureș ar fi atestat, în mod fictiv, prestarea unor servicii de cazare și masă către persoane fizice beneficiare de carduri/vouchere de vacanță, pentru care ar fi plătit, în numerar, 60% din valoarea acestora. Ulterior, aceste vouchere ar fi fost decontate integral, prin operatorii autorizați”, anunță IPJ Mureș.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Anunţ important pentru bugetari, ce se întâmplă cu cele neconsumate anii trecuţi
Prejudiciul estimat, până la acest moment, este de aproximativ 1.000.000 de lei. Perchezițiile de joi dimineața fac parte dintr-o amplă acțiune derulată la nivel național de Poliția Română, care a organizat joi dimineața 126 de percheziții în toată țara.

Vouchere de vacanţă şi în mediu privat

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului are în vedere introducerea unor stimulente pentru a creşte numărul de vouchere de vacanţă emise în sectorul privat, însă aceste stimulente trebuie discutate şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, a declarat miercuri Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.

„Cu referire la voucherele de vacanţă, într-adevăr ordonanţa a fost adoptată, sumele sunt prinse deja pe bugetele fiecărui minister sau ordonator de credite. În ce priveşte sectorul privat, din evidenţe rezultă că aproximativ 20% din aceste tichete de vacanţă au venit pentru salariaţii din sectorul privat – şi este loc de mai bine. Se ştie, în momentul de faţă, antreprenorii pot acorda vouchere de vacanţă până la 6 salarii minime pe economie cu anumite beneficii: salariatul plăteşte doar 10%, iar pentru suma respectivă angajatorul nu mai trebuie să achite acele contribuţii sociale, nici măcar procentul acela de 2,25%, iar toată suma o poate deduce din cheltuieli dacă este plătitor de impozit pe profit. Avem în vedere anumite stimulente pentru viitor, trebuie să le discutăm şi cu cei de la Finanţe, în ce măsură e posibil ca, ceea ce imaginăm noi să punem în practică – pentru a stimula emiterea unor astfel de vouchere de vacanţă cu mult mai mult în sectorul privat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, în cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate.

Vouchere de vacanţă 2022. Anunţul aşteptat de toţi bugetarii şi industria HoReCa
Totodată, acesta a subliniat că bugetul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului pentru anul 2022 este mult sub aşteptări. „Comparând cu bugetul pe anul 2021 avem o scădere de aproximativ 44% la creditele bugetare şi peste 50% la creditele de angajament”, a precizat ministrul.

Proiectul de buget al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului pentru anul 2022 a primit miercuri un aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe.

Membrii comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului au aprobat proiectul de buget cu 21 de voturi „pentru”şi 9 „împotrivă”.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului are prevăzute credite bugetare de 2,576 miliarde lei (minus 44,16%) şi credite de angajament de 2,62 miliarde lei (minus 52,29%). Pentru cheltuieli de personal sunt alocate 68 de milioane lei credite de angajament şi o sumă similară de credite bugetare, ambele în creştere cu 97,82% faţă de anul acesta.


loading...
Partenerii noștri