Vouchere de vacanţă şi pentru angajaţii de la privat. Legea a fost adoptată tacit de Senat

Propunerea legislativă care prevede acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din sectorul privat a fost adoptată tacit, marţi, de Senat. Salariații ar urma să primească, de la 1 ianuarie 2024, tot 1.450 de lei pe an, cât iau acum angajaţii de la stat.

06 iun. 2023, 21:14
Vouchere de vacanţă şi pentru angajaţii de la privat. Legea a fost adoptată tacit de Senat
Vouchere de vacanţă şi pentru angajaţii de la privat. Legea a fost adoptată tacit de Senat

Vouchere de vacanţă şi pentru angajaţii de la privat. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 1 iunie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa plenului. Propunerea legislativă îi vizează pe salariații care au contract individual de muncă.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2023. S-a votat la Senat, condiţia obligatorie pentru ca tichetele să ajungă şi la angajaţii din privat

„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative privind modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Dacă va fi adoptată în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, legea va intra în vigoare din 2024: „Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2023. Avertisment pentru 5 milioane de bugetari, în 3 zile se pot pierde toţi banii!

Voucherele de vacanță vor putea fi acordate până pe 21 decembrie 2026 tuturor angajaţilor din mediul privat care au un contract individual de muncă. În cazul în care sunt angajaţi care au mai multe astfel de contracte, aceştia trebuie să aleagă un singur angajator de la care să primească aceste vouchere.