Vouchere de vacanțe date din bugetul de stat și pentru angajații de la privat din 2024. Adrian Benţa: „Va fi un efort bugetar şi trebuie găsită o sursă de finanţare“

Voucherele de vacanță ar putea fi date din bugetul de stat și angajaților de la privat, începând cu anul 2024. Proiectul legislativ prevede un efort bugetar de 6 miliarde de lei anual, având în vedere că angajaţii din privat vor beneficia de 1.450 lei pe an.

13 mart. 2023, 18:36
Vouchere de vacanțe date din bugetul de stat și pentru angajații de la privat din 2024. Adrian Benţa: „Va fi un efort bugetar şi trebuie găsită o sursă de finanţare“

Voucherele de vacanță ar putea să fie date și angajaților de la privat, exact așa cum beneficiază și angajații de la stat. Proiectul legislativ prevede că acest beneficiu ar intra în vigoare din 2024, care este şi an electoral. Efortul bugetar ar fi de 6 miliarde lei pe an.

O astfel de lege ar fi o cheltuială în plus, dar e o măsură corectă pentru angajații din privat ce nu beneficiază de astfel de vouchere, cum sunt cei de la stat, cu toate că plătesc contribuții la stat. „Va fi un efort bugetar, va trebui găsită o sursă de finanţare pe lângă deficitul bugetar enorm. Totuşi, din punct de vedere social, este o măsură justă pentru că trebuie să recompenseze şi acei salariaţi care lucrează în privat şi suportă salariile celor de la stat, dar deja beneficiază de astfel de vouchere. E o lege populistă, care pregăteşte următoarele alegeri, dar, uneori, şi aceste legi populiste au efecte benefice“, a declarat Adrian Benţa.

Citește și Vouchere pentru transport, haine, pentru before și after school. Noi ajutoare pentru anumite categorii de români

„Efortul buegtar pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor circa 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat este de circa 6,09 miliarde lei“, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Totuși, potrivit datelor INS, în România există aproape 3,8 milioane de salariaţi, pe când 4,2 este numărul contractelor de muncă. În lege nu este precizat dacă beneficiul va fi dat pe fiecare contract sau pe fiecare angajat.

Citește și Vouchere de vacanţă 2023. Avertismentul unui analist economic despre tichetele de vacanță: „Sunt ca un măr otrăvit”