Vouchere energie 2023, dar nu pentru toată lumea. Cine sunt românii norocoși care vor plăti la jumătate facturile la curent

În 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/an. În plus, moţii din Apuseni pot cere plata facturilor la jumătate.

04 sept. 2023, 17:40
Vouchere energie 2023, dar nu pentru toată lumea. Cine sunt românii norocoși care vor plăti la jumătate facturile la curent

Vouchere energie 2023. Cine sunt românii norocoși care vor plăti la jumătate facturile la energia electrică. Mii de familii din zona Munților Apuseni vor beneficia de reducerea la jumătate a facturilor la energie electrică. Beneficiul este stipulat într-un act normativ adoptat în 1996, care nu a fost pus niciodată în aplicare. Așadar, peste 15.000 de consumatori din Alba și alte câteva mii din Arad, Hunedoara, Cluj și Bihor au depus deja documentele la primării pentru a beneficia de acest drept.

Vouchere facturi 2023. Schimbări privind cardurile de energie, cine nu mai primeşte cei 700 de lei în septembrie
Prevederile Ordonanței Guvernului nr. 27 din 1996 arată că românii trebuie să fie titularii contractului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale, să aibă locuința sau să desfășoare activitatea în localitățile din Munții Apuseni, așa cum sunt definite prin HG nr. 323 din 10 mai 1996 în ceea ce privește aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economice-sociale. În cele din urmă, românii interesați de acest beneficiu nu trebuie să aibă facturi restante.

Vouchere energie 2023. Criteriile de încadrare și documentele justificative vor fi evaluate de către Unitatea Administrativ Teritoriala (Primărie).  Unitatea Administrativ Teritorială va trimite listele cu clienții beneficiari către furnizorul de energie electrică și de gaze naturale după verificare. Ulterior, furnizorul va aplica reducerea corespunzătoare pe facturi, începând cu data de 1 a lunii următoare primirii listelor.

Vouchere energie 2023. A fost stabilit următorul calendar:

  • Emiterea facturilor la energie electrică cu reducerea de 50% aplicată retroactiv, în ziua de 10 septembrie 2023;
    În jurul datei de 20 septembrie 2023, cei circa 15.000 de beneficiari din Alba vor primi facturile la energie electrică reduse, acasă;
    Începând cu factura pe luna octombrie 2023, în fiecare lună va fi aplicată reducerea de 50%

Vouchere energie 2023: Cum poți afla câți bani mai ai pe cardul de energie și unde poți suna în cazul în care nu l-ai primit

În cursul lunii septembrie, beneficiarii cardurilor de energie vor primi o nouă tranșă de 700 de lei. Întrucât foarte mulţi oameni au nelămuriri cu privire la utilizarea acestora, consultarea soldului (banii rămaşi după efectuarea unei plăţi) şi, de asemenea, mulţi oameni care ar fi trebuit să primească aceste carduri nu au intrat în posesia lor, vă oferim o sinteză a celor mai importante informaţii furnizate de către autorităţi.

Vouchere sociale 2023. Anunț de ultimă oră! Când expiră banii de pe cardurile românilor. Data limită până la care pot profita de banii de la Guvern
De exemplu, soldul cardului, câți bani se mai află pe el, se poate afla astfel:

– prin dovada serviciilor de mandat poștal care are înscris soldul după fiecare plată efectuată de beneficiarul sprijinului, inclusiv în cazul în care plata s-a realizat prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului;

– prin accesarea site-ului Poștei Române (click aici) pentru afișarea electronică a soldului.

În acest caz, românii pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poșta a mobilizat peste 50 de angajați, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Alte informaţii utile:
Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Prima tranşă de 700 de lei a fost acordată la începutul acestui an, iar în perioada 1-30 septembrie, cei care sunt sau devin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II-a.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Se pot efectua gratuit 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. De la a 9-a plată se va achita o taxă de 2,5 lei.