Vouchere pentru părinţii care vor să îşi trimită copiii la grădiniţă! Anunţul făcut de Marcel Ciolacu

PSD propune măsuri pentru stimularea natalităşii. Social-democraţii vor creșterea alocațiilor, deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar.

17 iun. 2021, 14:28
Vouchere pentru părinţii care vor să îşi trimită copiii la grădiniţă! Anunţul făcut de Marcel Ciolacu

Vouchere pentru părinţii care vor să îşi trimită copiii la grădiniţă!  Liderul PSD spune că numărul de copii români născuți în străinănte depășeste pe cel de copii născuți în țara noastră.

Vouchere pentru părinţii care vor să îşi trimită copiii la grădiniţă! Anunţul făcut de Marcel Ciolacu

„Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică : declinul populației. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii. Singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă.

Și asta este foarte grav! Pe acești români trebuie să-i încurajăm să se întoarcă într-o țară unde merită să trăiască, unde să-și crească copii! Dar pentru asta și ei, și românii rămași în țară, trebuie să beneficieze de un suport real din partea statului român”, adaugă social-democratul.

PSD propune un proiect cu trei măsuri pentru stimularea natalității, respectiv creșterea alocațiilor, deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe, incluzând prevederi speciale pentru familiile monoparentale și pentru cele cu mai mult de trei copii.

Am facut trei schimbări majore în abordarea noastră. Vrem să punem accentul pe servicii educaționale și de sănătate și nu pe acordarea unor sume de bani. Din punctul meu de vedere, soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creșe moderne, de grădinițe, școli și atferschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educație și sănătate, după ce se termină concediul de maternitate. În ceea ce privește voucherele pentru creșe și grădinițe acestea vor putea fi folosite, atât la stat, dar și la privat. Dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce privește creșterea infrastructurii, e normal să dăm o șansă mediului privat care se mișcă mai repede. Este necesară implementarea unor deduceri pentru salariați, în funcție de numărul de copii. Este doar un prim pas. Tinerele familii trebuie sprijinite și în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe sau a uneia mai mari, trebuie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor, bineînțeles, cu sprijinul statului”, spune Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: România se confruntă cu o problemă gravă. Avertismentul transmis de PSD: Copiii românilor s-au născut mai mult în străinătate decât în ţară. Ciolacu: E un declin al populaţiei!