Vouchere sociale de 250 de lei. Scurtciruit pe traseul banilor, ce se întâmplă cu românii care nu au primit sumele pe card

Deşi îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de voucherele sociale, există români care fie nu au primit cardurile, fie le-au primit dar acestea nu au fost alimentate cu sumele corespunzătoare.

23 oct. 2022, 23:35
Vouchere sociale de 250 de lei. Scurtciruit pe traseul banilor, ce se întâmplă cu românii care nu au primit sumele pe card

Vouchere sociale. Veşti bune pentru cei care nu au primit cardurile sau nu li s-au virat banii. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a venit cu lămuriri pentru românii care ar trebui să se numere printre beneficiarii voucherelor sociale dar încă nu au primit cardurile sau nu li s-au virat banii. Ministrul Boloş dă asigurări că aceştia nu au pierdut sumele care li se cuveneau şi că le vor primi retroactiv. Peste 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, vor primi aceste ajutoare în valoare de 250 lei la 2 luni.

„Pot să existe astfel de situaţii în care fie nu a fost trecut pe borderoul de predare-primire între poştă şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fie nu figurează pe lista de beneficiari, fie a depăşit limita de venit pe care o are beneficiarul şi mai realizează un venit care este înregistrat la ANAF. Avem situaţiile acestea care tot timpul sunt puse în discuţie, în spaţiul public, în telefoanele pe care le primim la minister. Eu cred că caz cu caz se pot rezolva.

Peste 1,5 milioane de români primesc bani pe card zilele acestea. Ce vouchere vor primi românii din 2023

Pot să-i asigur pe toţi că, dacă cineva nu a fost cuprins pe lista de beneficiari sau s-a întâmplat această inadvertenţă cu Poşta Română, pot să îi asigur că, dacă au dreptul la aceste vouchere sociale, vor primi retroactiv banii. Întârzierile nu pot să existe decât cauzate de aceste lucruri. Întâlnirile noastre cu Poşta Română, cu emitenţii de carduri le avem aproape săptămânal, nu cunosc aceste detalii. Următoarea tranşă are loc, plata, în ultima săptămână din luna octombrie, avem banii necesari, nu există probleme şi vom alimenta cardurile pentru tranşa a treia”, a declarat Marcel Boloş.

Lista cu magazinele în care poți plăti cu aceste carduri este:

Rețea magazine afiliate Sodexo – actualizare 12 septembrie 2022

Rețea magazine afiliate Up Romania – actualizare 19 septembrie 2022

Rețea magazine afiliate Edenred – actualizare 10 octombrie 2022

Vouchere sociale: Cine sunt beneficiarii

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.

Emitenților de carduri le-au fost alocate județele astfel:

Sodexo: Bihor, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Călărași, Hunedoara, TimișUP Romania: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, București, Ilfov, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, VâlceaEdenred: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman

Numerele de telefon oficiale la care puteți suna în cazul în care întâmpinați probleme în utilizarea cardurilor sunt următoarele:

Edenred: 021 301 33 03

Sodexo: 021 204 46 64

UP România: 0374 66 22 73

În jur de 10.000 de vouchere sociale pentru alimente au fost blocate, fie pentru că oamenii au cumpărat produse pe care nu aveau voia să le ia, fie din cauza unor tentative de fraudă.

Tichetele sociale pe care le primesc cei cu venituri mici de la stat sunt speciale pentru aprovizionarea alimentară. O parte dintre beneficiari s-au trezit cu cardurile blocate pentru că au cumpărat produse nepermise sau din cauza unor tentative de fraudă.

Unii dintre beneficiari par să nu țină cont de reguli și apoi se trezesc că au voucherele pentru alimente blocate, astfel că nu se mai virează pe ele banii pentru ajutoare.

TICHETE DE MASĂ 2022. Schimbare majoră pentru români după scumpirile la alimente
Nu mai puțin de 10.000 de beneficiari ai voucherelor pentru alimente le au blocate în acest moment, fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere.

De exemplu, o femeie a cumpărat detergenți și o pungă de granule pentru un câine și i-a fost blocat cardul social pentru alimente.

„Există mai multe criterii pe baza cărora românii care primesc acum voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei pot fi excluși din program”, spune Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Listele beneficiarilor sunt actualizate lunar de Ministerul Muncii, iar aceste liste pot suferi modificări de la lună la lună.

Cât timp poți beneficia de voucherele de alimente
Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită perioadă de timp în care pot fi folosiți. ”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

„Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.