Vouchere sociale de 250 lei, blocate pentru zeci de mii de beneficiari

Peste 10.000 de carduri sociale au fost deja blocate, după ce beneficiarii au încercat să le vândă cu un preţ mai mic decât valoarea încărcată de stat sau au încercat să cumpere produse interzise, adică alcool și tutun.

24 aug. 2022, 14:21
Vouchere sociale de 250 lei, blocate pentru zeci de mii de beneficiari

A început a doua tranşă de plată a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei. Ministrul Investitiilor Europene dă asigurări că până vineri vor fi încărcate cardurile românilor care beneficiază de acest ajutor. Initial, 2,4 milioane de români au primit aceste vouchere sociale, iar noua transă cuprinde alţi 150.000 de noi beneficiari.

La începutul lunii septembrie, pe carduri va intra şi a doua tranşă de 250 lei pentru beneficiarii de vouchere sociale.

Între timp, autorităţile au blocat peste 10.000 de carduri pe care sunt încărcate vouchere sociale de 250 lei după ce beneficiarii au încercat să le vândă cu un preţ mai mic decât valoarea încărcată de stat sau au încercat să cumpere produse interzise, adică alcool și tutun.

Citeşte şi: Vouchere sociale de 250 de lei. Veşti bune pentru 150.000 de români, banii sunt viraţi pe 8 septembrie

Cardurile cu vouchere de alimente 2022 pot fi folosite doar de către beneficiari, în caz contrar fiind prevăzute sancţiuni mult mai mari decât beneficiile aduse de acest ajutor social.

În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate”, scrie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potrivit legii, sunt interzise și se sancționează:

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;

b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;

d) comercializarea tichetelor sociale;

Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită valabilitate în care pot fi folosiți. Sumele disponibile pe card sunt valabile un an de la data încărcării lor, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Vouchere alimente 2022. Lista magazinelor în care poţi folosi tichetele sociale de 250 de lei

Tichetele sociale, pe suport electronic, pentru produse alimentare și mese calde sunt bilete de valoare care vor putea fi folosite exclusiv pentru achiziția de produse alimentare de bază și de mese calde.

Utilizarea tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde pentru achiziționarea altor produse decât alimente și mese calde constituie contravenție și se sancționează cu amendă (între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei), dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni.