Voucherele sociale au fost cheltuite de români pe chipsuri şi băuturi răcoritoare. Avertismentul ministrului Marius Budăi

Până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite.  

22 iun. 2022, 14:38
Voucherele sociale au fost cheltuite de români pe chipsuri şi băuturi răcoritoare. Avertismentul ministrului Marius Budăi

Marius Budăi – ministrul Muncii a vorbit, miercuri, despre voucherele sociale care se distribuie în primă tranșă în aceste zile. Unii dintre românii care le-au primit deja și-au cumpărat chipsuri sau alte produse care nu se regăsesc pe lista aprobată de Guvern.

„Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să știe și comercianții că nu vom deconta voucherele respective”, a spus ministrul Muncii.

Vouchere sociale 2022. Lista completă a magazinelor unde pot fi folosite cardurile de 250 de lei pentru alimente

Marius Budăi: „Voucherele vor ajunge la toți beneficiarii”

Întrebat despre problemele care au apărut la distribuirea acestor carduri, ministrul a dat asigurări că voucherele sociale vor ajunge la toți beneficiarii. „Dificultățile au fost de la început. Am spus de la început că am avut mai mulți pași de respectat, implementarea cardurilor, distribuirea, alimentarea… Dau asigurări că dacă cineva primește pe 1 iulie sau 2 nu pierde suma. Dinamica este un pic mai complicată în prima tranșă, urmând ca celelalte să fie mai ușor de realizat”, a spus ministrul Muncii.

Referitor la acordarea ajutorului financiar de 700 de lei, în luna iulie, pensionarilor ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei, oficialul a declarat că banii vor ajunge în același timp cu pensia.

„Nu va fi nicio problemă pentru că aici suma va fi primită odată cu încasarea pensiei, pentru cei care au pensie de până în 2000 lei”, a spus ministrul.

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor financiar în valoare de 700 de lei pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei.

Potrivit sursei citate, până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite.

”Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziţionarea alimentelor necesare. Dacă, din motive obiective ce ţin de mecanismul etapizat de producţie şi distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potenţialii beneficiari să nu primească ajutorul”, precizează sursa.

Vouchere sociale, amenzi colosale pentru cei care le utilizează necorespunzător: primeşti 250, plăteşti amendă de 10.000 de lei!

”Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel naţional, pus în practică în numai câteva săptămâni, şi având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenţilor de carduri şi a angajaţilor Poştei Române, împreună cu celelalte autorităţi implicate în validarea şi actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătăţirii siguranţei alimentare”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Încărcarea cardurilor cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.

Beneficiază de vouchere următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

loading...
Partenerii noștri