Vrăjitoria, interzisă în meciurile din Rwanda, după ritualul magic al unui fotbalist VIDEO

Un moment rar întâlnit pe un teren de fotbal a avut loc, în urmă cu două săptămâni, într-un meci din prima divizie din Rwanda. Unul dintre jucători a apelat la un truc magic și a stârnit furia adversarilor săi. După acest incident, oficialii din țara africană au decis să înterzică vrăjitoria.

29 dec. 2016, 15:08
Vrăjitoria, interzisă în meciurile din Rwanda, după ritualul magic al unui fotbalist VIDEO

În timpul meciului cu Mukura VictoryMoussa Camara, atacant la Rayon Sports, lider în prima ligă rwandeză, s-a dus lângă bara porții pe care o lovise cu puțin timp înainte și a urmat un ritual, părând să lase acolo și un mic obiect.

Gestul lui Camarra din finalul primei repriza a stârnit furia adversarilor, care au început să-l alerge pe teren și chiar să încerce să îl lovească. Inclusiv arbitru a decis să îl sancționeze pe acesta și i-a acordat cartonașul galben.

Culmea, după câteva minute, Moussa Camarra a reușit chiar să înscrie și să stabilească scorul final al partidei, 1-1.

La câteva zile după respectiva partidă, Federația din Rwanda a hotărât să interzică astfel de practici în fotbal. Motivul care a stat la baza decizie a fost reprezentat de violențele rezultate în urma gestului jucătorului de la Rayon Sports și nu de ”efectele” pe care le-ar putea avea respectivele vrăji.

În statutele Federației nu avem nicio lege împotriva vrăjitoriei, pentru că nicăieri în lume nu s-a dovedit că aveasta poate influența rezultatul unui meci. Văzând violențele care au rezultat, după ce unul dintre jucători a ales să apeleze la vrăji, am decis introducem o astfel de lege”, a explicat vicepreședintele Federației de Fotbal din Rwanda, Vedaste Kayiranga.

În cazul în care un alt jucător va recurge la astfel de procedee, el va fi amendat cu 100.000 de franci rwandezi (aproximativ 115 euro), iar echipa sa va fi sancționată cu 3 puncte și cu 2,9 milioane de franci rwandezi (aproape 3400 de euro).

Situația a fost comentată și de un fost internațional rwandez, Jimmy Mulisa: ”Este tris că noi, cei din fotbal, credem în astfel de practici. Nu creează o imagine proastă țării, dar oprește și dezvoltarea fotbalului.

Cred că Federația ar trebui să ia măsuri serioase împotriva unui astfel de comportament. Personal, eu nu cred în asemenea lucruri, dar a trebuit să-mi închi mai devreme cariera, pentru că, la multe echipe la care am jucat, se credea în vrăjitorie”, a declarat Jimmy Mulisa, jucător care a trecut și pe la Ceahlăul Piatra Neamț, în 2011.