„Vreau să fiu eutanasiată!” este solicitarea unei românce către Ministerul Sănătăţii

O femeie din Iaşi se luptă în instanţă cu mai multe instituţii de stat, considerând că este victima unui sistem care i-a provocat numai necazuri în ultimii 15 ani. Maria Georgescu a câştigat după un deceniu un litigiu de muncă, însă, în ciuda victoriei din instanţă, statul nu i-a calculat corect contribuţiile la pensie, indemnizaţia acesteia fiind astfel afectată. Recent, Georgescu a formulat o cerere în care solicită Ministerului Sănătăţii să fie eutanasiată. "Nu am curajul să îmi iau viaţa de una singură”, motivează ieşeanca, potrivit Ziarului de Iaşi.  
Alina Costache
15 iul. 2015, 04:13

O ieşeancă a formulat o solicitare disperată ministrului Sănătaţii, Nicolae Bănicioiu, după ce susţine că a fost umilită de instituţia pe care acesta o conduce. Maria Georgescu, de 64 de ani, i-a cerut ministrului Bănicioiu să îi aprobe o cerere de eutanasiere, invocând într-un document remis demnitarului că “nu are curaj” să îşi ia viaţa de una singură.

Motivul invocat de ieşeancă pentru solicitarea sa disperată este un presupus abuz pe care autorităţile române l-ar fi comis în urma unui litigiu de muncă purtat de Maria Georgescu şi Centrul Regional de Transfuzie (CRT) Iaşi. Solicitarea de eutanasiere, una remisă în scris ministrului Bănicioiu, a fost înaintată la mijlocul lunii iunie.

Având în vedere faptul că mă judec într-un litigiu de muncă de 15 ani iar dumneavoastră încurajaţi abuzurile comise de către CRT Iaşi şi INHT Bucureşti, vă solicit, domnule ministru, emiterea unui ordin de eutanasiere a subsemnatei. Nu am curajul să îmi iau viaţa singură dar dumneavoastră, prin atitudinea pe care o manifestaţi contribuiţi la distrugerea subsemnatei, pe care nu o mai suport”, se arată în scrisoarea adresată lui Nicolae Bănicioiu.

 Lungul şir de procese 
Necazurile Mariei Georgescu cu autorităţile române au început în anul 2001, pe când femeia, în vârstă atunci de 48 de ani, era angajată a CRT Iaşi. Atunci, ieşeanca a fost demisă din funcţie, reprezentanţii de atunci ai instituţiei invocând o hotărâre a Ministerului Sănătăţii. Maria Georgescu a considerat la vremea respectivă că a fost demisă ilegal şi a apelat la justiţie.
Pe 27 mai 2001, Judecătoria Iaşi îi dă câştig de cauză Mariei Georgescu, stabilind reintegrarea sa în funcţie.“Decizia contestată este netemeinică deoarece nu se poate stabili o legătură între achiziţionarea unui aparat medical şi posibilitatea disponibilizării unui salariat”, precizau la acea vreme judecătorii.
 
Ulterior acelei decizii a început un adevărat calvar pentru Maria Georgescu, instanţele de control judiciar “întorcând” decizia dată de instanţa de fond. Epopeea juridică s-a terminat, parţial, în 2010. Atunci, Tribunalul Iaşi a admis o cerere de revizuire formulată de Maria Georgescu, dându-i acesteia câştig de cauză după aproape un deceniu de procese.
Ieşeanca a câştigat după ce a depus la dosar adresa de la Ministerul Sănătaţii în care se precizau motivele avute la restructurările din 2000. “Din această adresă rezulta că nu a fost persoană vizată de restructurare şi prin urmare postul său nu a fost restructurat, aşa cum se motivează de către instanţa de judecată în decizia a cărei revizuire o solicită”, se arată în sentinţa Tribunalului.
 
Maria Georgescu avea 48 de ani la momentul la care a fost restructurată, iar potrivit adresei ministerului de resort ar fi trebuit concediate femei cu vârsta minimă de 57 de ani.
 
Episodul II: lupta pentru contribuţii
 
Prin sentinţa din 2010, Maria Georgescu ar fi trebuit reintegrată în funcţie şi să îi fie plătite drepturile salariale aferente întregii perioade în care a fost concediată ilegal. În urma unei executări silite, femeia a reuşit să îşi obţină drepturile salariale, însă s-a confruntat mai apoi cu o altă problemă. Contribuţiile salariale nu au fost achitate timp de aproape un deceniu, acest lucru afectându-i atât pensia ieşencei, cât şi calitatea sa de asigurat.
 
În 2014, Maria Georgescu iniţiază un nou proces prin care solicită plata acestor contribuţii, proces ce a fost câştigat în iulie 2014, atunci când judecătorii au precizat că “obligă pârâtul (CRT Iaşi) să întocmească şi să depună în folosul reclamantei declaraţiile fiscale şi declaraţiile nominale rectificative cu contribuţiile de asigurări sociale aferente perioadei 01.04.2001 – 14.12.2010, în raport de sumele acordate reclamantei cu titlu de despăgubiri.”
 
Deşi sentinţa a rămas definitivă, Georgescu susţine că sentinţa, ce a rămas definitivă la începutul acestui an, nu a fost nici până acum pusă în practică. Acest lucru reiese şi dintr-o serie de documente puse la dispoziţia redacţiei de către ieşeancă.
 
Ce spune ministerul 
Într-o adresă oficială, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii răspund pe un ton vehement Mariei Georgescu, susţinând că toate contribuţiile salariale ale femeii ar fi fost achitate şi că ministerul a virat banii pentru plata acestor contribuţii.“În decembrie 2014, la solicitarea CRTS şi a INHT, Ministerul Sănătăţii a virat suma reprezentând rest de plată contribuţii individuale de asigurări sociale, impozit pe veniturile obţinute din salarii şi obligaţiile angajatorului către bugetul asigurărilor sociale, aducând la îndeplinire decizia nr. 2684/19.12.2013, astfel că orice demers al dumneavoastră în instanţă este inutil şi nu are obiect. Nu suntem în măsură să ne pronunţăm asupra opiniilor dumneavoastră faţă de magistraţi, dar din constatările noastre de-a lungul celor 15 ani în care am fost confruntaţi cu sute de petiţii şi acţiuni civile şi penale, este evident că oricine nu vă dă dreptate este automat acţionat în judecată sau face subiectul unei noi reclamaţii”, precizează reprezentanţii ministerului, potrivit Ziarul de Iaşi.
 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Când trebuie să uzi, de fapt, grădina pe timpul verii: dimineața, la prânz sau seara? Așa reușeau bunicii să aibă recolte frumoase și legume sănătoase
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
O procedură estetică banală te poate băga în spital. E alarmant cât de multe femei o fac
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia