Vrei o locuinţă veche? Anunţul îngrijorător făcut de bancheri

Clădirile au o influenţă critică asupra siguranţei şi sănătăţii oamenilor, iar datele Eurostat arată că România are cel mai vechi stoc de locuinţe din Uniunea Europeană (UE), existând blocuri de locuinţe unde nu s-a efectuat nici un fel de lucrare de reparaţii în ultimii 20-30 de ani, a declarat preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, Lucian Anghel, în cadrul unui comunicat publicat joi.

20 iul. 2017, 07:09
Vrei o locuinţă veche? Anunţul îngrijorător  făcut de bancheri

Banca a anunţat lansarea Ghidului Condiţiilor de Confort, lansat de Centrul de Cercetare al Condiţiilor de Confort (EfdeN) cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinţe (BCR BpL). 

“Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importantă deoarece oamenii petrec circa 85% din timp în interiorul clădirilor. Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală de fitness sau alte activităţi casnice, clădirile au o influenţă critică asupra siguranţei, sănătăţii şi productivităţii noastre”, a declarat directorul general FfdeN, Ana-Maria Ghiţă, în interiorul comunicatului.

Preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, Lucian Anghel, a atras atenţia că România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE.

„Trebuie să conştientizăm că România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform datelor Eurostat. Avem blocuri de locuinţe unde nu s-a efectuat nici un fel de lucrare de reparaţii în ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgentă de reparaţii. Tocmai de aceea am decis sa ne implicăm în susţinerea acestui Ghid pe care îl considerăm extrem de util“, spune Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

Conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România, 84% dintre cei care au răspuns sondajului au menţionat cel puţin o problemă cu locuinţa, iar 91% au cumpărat cel puţin un produs necesar pentru reparaţii: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianţă, ciment etc. Cele mai mari probleme cu locuinţa apar în gospodăriile sărace, cu venituri sub 3.000 de lei pe gospodărie, potrivit studiului.

Cu toate că preţul materialelor de construcţie folosite la renovarea caselor este similar cu cel din ţările din regiune, salariul brut mediu lunar în ţara noastră este de peste şase ori mai mic decât în Austria şi de aproape două ori mai mic decât în Slovacia sau Cehia, a precizat Lucian Anghel.

Ghidul condiţiilor de confort are rolul de a informa publicul în legătură cu importanţa confortului interior, care sunt factorii care il determină, cum poate acesta să influenţeze productivitatea şi sănătatea locuitorilor şi care sunt parametrii de luat în considerare în interiorul locuinţei.

“Cu toate că exista anumite valori pentru parametrii de confort consideraţi general acceptaţi, confortul termic, calitatea aerului, confortul acustic şi confortul vizual, parametrii ce se regăsesc în normativele de proiectare a clădirilor, de multe ori aceşti parametri ce determină confortul ocupanţilor clădirilor nu sunt luaţi în calcul”, a declarat coordonator programe cercetare EFdeN 4C, Mihai Băiceanu.

Un studiu al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi (WorldGBC) din 2014 arată că accesul către ferestre cu vedere în exterior îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi memoria cu 10-25%, iar în spitale reduce timpul de spitalizare cu 8,5%.

Totodată, lumina naturala, la locul de muncă creşte productivitatea lucrătorilor cu 18%, la şcoală îmbunătăţeşte performanţele elevilor cu 5-14%, iar în magazine cresc vânzările cu 15-40%.