Vrei să afli dacă ai fost muşcat de o căpuşă care poate cauza boala Lyme? Fă-ţi un TEST GRATUIT

Clujenii care sunt mușcați de căpușe pot apela la specialiștii de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj pentru a testa dacă insectele erau infestate cu bacteria Borrelia burgdorferi, care poate cauza boala Lyme.

03 apr. 2014, 10:19
Vrei să afli dacă ai fost muşcat de o căpuşă care poate cauza boala Lyme? Fă-ţi un TEST GRATUIT

Căpușele aduse pentru examinare trebuie să fie menținute la rece, dar nu mai mult de 24 de ore de la recoltarea lor de pe om sau animale. Căpușele conservate în spirt sanitar, alcool alimentar sau formol nu sunt utilizabile pentru diagnosticul PCR, scrie citynews.ro.

Pentru identificarea căpuşelor pozitive pentru Borrelia, specialiștii USAMV folosesc metode moderne PCR (Polymerase Chain Reaction). Tehnica PCR detectează ADN-ul acestei bacterii şi este cea mai sensibilă şi specifică metodă utilizabilă pe scară largă.

Citeşte şi Prima broşură pentru copii cu sfaturi de protecţie anti-căpuşe

Rezultatele sunt oferite în maxim trei zile lucrătoare. Preluarea probelor se face de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00, la adresa: str. Calea Mănăştur, nr. 3-5, Cluj sau la tel. 0264 – 596384, int. 165.

Boala Lyme sau borrelioza, provocată de muşcătura de căpuşe, se manifestă printr-un eritem sau o roşeaţă cutanată, apoi cu dureri de cap şi oboseală pronuntaţă. Fără tratament adecvat, boala poate provoaca tulburări de vedere până la orbire sau paralizie.

Citeşte şi Atenţie, vine sezonul căpuşelor, ameninţarea bolii cu „o mie de feţe”