Vreme extremă în Europa. Caniculă în sud, tornadă în Olanda, localităţi înghiţite de ape în Turcia

Tornadele fac prăpăd în Europa. Cel puțin o persoană a murit și alte zece au fost rănite într-o stațiune din sud-vestul Olandei. Ploile au provocat inundaţii devastatoare în Turcia.

28 iun. 2022, 17:36

Vreme extremă în Europa. Tornadele fac prăpăd în mai multe ţări. Cel puțin o persoană a murit și alte zece au fost rănite în Zierikzee, o stațiune din sud-vestul Olandei.

Citeşte şi: Prognoza meteo: Patru zile de caniculă în România. Sunt aşteptate temperaturi de 39 de grade la umbră

Tornada a provocat pagube materiale importante la Zierikzee, un oraş de coastă în Olanda. Mai multe acoperişuri au fost luate pe sus şi arbori trântiţi peste maşini.

„Pagubele sunt considerabile pe mai multe străzi la Zierikzee. În afară de ţigle şi arbori, au fost smulse acoperşurile a patru case”, au anunţat autorităţile din provincia Zeland, în sud-vest.

Din nefericire o persoană a murit în tornadă. Victima este un turist, lovit în cap de o ţiglă smulsă din acoperişul unei biserici în zona portuară a oraşului Zierikzee, potrivit ziarului local Provinciale Zeeuwse Courant.

Citeşte şi: Lacul Amara, de sute de hectare, a secat complet. Arată ca în deşert. „Păsările sălbatice deja au părăsit zona”

Aproximativ 20 de locuinţe închiriate au devenit de nelocuit, iar autorităţile au instalat un adăpost pentru sinistraţi.

Olanda, al cărei teritoriu plat se află imediat deasupra nivelului mării, ceea ce o face foarte vulnerabilă unor evenimente climatice extreme, este afectată anual de mai multe tornade, însă precedenta tornadă soldată cu morţi a avut loc în 1992, potrivit Agenţiei meteorologice olandeze KNMI.

Citeşte şi: Lacul Amara, de sute de hectare, a secat complet. Arată ca în deşert. „Păsările sălbatice deja au părăsit zona”

Imagini apocaliptice și la Marea Neagră, în zona stațiunea rusă Soci. O tornadă a măturat tot în cale.

Şi în Turcia vremea a făcut prăpăd. Ploile abundente au provocat inundaţii în mai multe locuri din din nordul Turciei. Presa a difuzat imagini cu străzi inundate, râuri ieşite din matcă şi case sub apă.

Serviciul turc de meteorologie a emis cel mai înalt nivel de alertă pentru şase provincii limitrofe Mării Negre, în timp ce autoritatea pentru gestionarea dezastrelor Afad a avertizat cu privire la riscul producerii de inundaţii în provinciile Kastamonu, Karabük, Zonguldak, Bartin şi Sinop, informează DPA, citată de Agerpres.

Climatologul Barbaros Gonencgil a declarat pentru TRT că inundaţiile sunt totodată un rezultat al creşterii temperaturii Mării Negre, care a cauzat precipitaţii mai abundente în această regiune muntoasă şi, în anumite zone, dens populată.

Furia naturii s-a abătut şi asupra României. O tornadă a fost filmată în zona Cheilor Turzii.

Şi dacă în Turcia plouă, în alte ţări din centrul şi sudul Europei este caniculă. Un val de căldură istoric a cuprins Europa, cu temperaturi care depăşesc 40 de grade. În România, cel mai afectate zone sunt în Crişana şi vestul Transilvaniei. Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de caniculă pentru aceste regiuni.