Vreme extremă în luna mai. Temperaturi la pragul caniculei în sudul ţării, dar şi ploi toreţiale şi grindină. Noi alerte emise de meteorologi

Luna mai va fi o lună a extremelor. După vremea rece şi ploile însoţite de grindină, temperaturile vor crește până la pragul caniculei în sudul țării. Nu vor lipsi nici ploile torențiale și grindină.

10 mai 2022, 10:58
Vreme extremă în luna mai. Temperaturi la pragul caniculei în sudul ţării, dar şi ploi toreţiale şi grindină. Noi alerte emise de meteorologi

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 10 mai, ora 13 – 10 mai, ora 21, când se anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată. Vor fi ploi torenţiale în mai multe judeţe.

„În intervalul menționat, în Banat, Crișana, vestul și sud-vestul Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului, cu precădere în sud-est și centru”, au transmis meteorologii ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo lunară. Vreme caldă cu temperaturi peste normalul perioadei în luna mai. Cum va fi vremea de Ziua Copilului

Şi în Bucureşti vremea se va răci ușor față de ziua precedentă, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade. Cerul va avea înnorări şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat.

Citeşte şi: Alertă în pieţele din România. Roşiile pline de pesticide au invadat tarabele

Şi noaptea trecută a plouat toreţiale în mai multe judeţe din centrul şi nordul ţării, provocând inundaţii. Zeci de gospădării au fost afectate.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru intervalul 9.05.2022 – 6.06.2022.

Prognoza meteo pentru săptămâna 09.05.2022 – 16.05.2022
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16.05.2022 – 23.05.2022
Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile centrale, estice și sudestice, iar în rest vor fi în general apropiate de mediile specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice, nordice și centrale.

Prognoza meteo pentru săptămâna 23.05.2022 – 30.05.2022
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sud-vestice.

Prognoza meteo pentru săptămâna 30.05.2022 – 06.06.2022
Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile vestice și sud-vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, dar cu posibilitatea unui excedent local în regiunile sudice și la munte.