Vremea Americii a trecut! Specialiştii au identificat noua superputere care va conduce lumea

Lumea bipolară în care SUA şi Rusia îşi împărţeau puterea a trecut de mult, iar varianta cu SUUA ca unica superputere mondială nu mai este nici ea de actualitate. Lumea unipolară şi cea bipolară vor fi practic "şterse" în noua ordine mondială.

08 iul. 2023, 10:28
Vremea Americii a trecut! Specialiştii au identificat noua superputere care va conduce lumea

Mult timp lumea a fost una bipolară, din punctul de vedere al puerilor mondiale care dominau planeta, SUA şi Rusia împărţindu-şi sferele de influenţă. Ulterior, odată cu declinul Rusiei, SUA a rămas singura putere mondială care domina lumea, dar nici această variantă nu mai este una de actualitate.

Răspunsul la întrebarea „Cine va domina lumea în următorii ani?” este unul surprinzător pentru unii, dar uşor de intuit pentru cei mai mulţi. Expertul Ian Bremmer, președintele Eurasia Group și GZERO Media, a făcut o analiyă din care reiese, în mod clar, faptul că este vreamea ca o nouă superputere să domine planeta.

Citeşte şi VIDEO Oraș antic mayaș descoperit în inima junglei. Ce au găsit conquistadorii când au ajuns pe continentul american

Bremmer susţine că va apărea o nouă putere globală, care va șterge celelalte forme ale ordinii mondiale, aşa cum au fost ele cunoscute până acum.

„Nu mai trăim într-o lume unipolară sau bipolară sau multipolară. De ce? Pentru că nu mai avem superputeri – ca în țările care exercită putere globală în fiecare domeniu. Așa este, SUA și China nu sunt astăzi superputeri. Și nicio superputere înseamnă nicio ordine globală unică. În schimb, ceea ce avem astăzi sunt multiple ordine mondiale, separate, dar interconectate”, a spus Bremmer, potrivit Foreign Policy.

Citeşte şi Descoperire istorică în munte: Planeta, asigurată pentru 100 de ani cu această resursă naturală

În opinia expertului, lumea nu va mai avea poli de putere ca până acum, care să fie reprezentaţi de anumite ţări, ci se va ajunge rapid la concentrarea puterii modiale într-o altă direcţie, cea a tehnologie, lumea transformându-se, astfel, într-o societate tehnopolară.

„Până acum, am scris despre cele două ordini mondiale pe care le vedem deja. Dar există o a treia ordine, în curs de dezvoltare rapidă, în care găsim cea mai mare incertitudine… și cele mai mari schimbări în lumea pe care o cunoaștem: ordinea digitală. Acolo, spre deosebire de orice altă ordine geopolitică din trecut și prezent, actorii dominanți care stabilesc reguli și exercită puterea nu sunt guvernele, ci companiile de tehnologie”., a explicat Bremmer.