Vremea devine călduroasă, dar îşi fac apariţia şi ploile. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

În următoarele zile vremea devine frumoasă şi călduroasă, însă ploile vor continua să apară, în unele zone, însoţite de fulgere şi tunete. De asemenea, meteorologii ne recomandă să nu ne uităm umbrela acasă în această săptămână.

09 iul. 2013, 13:17
Vremea devine călduroasă, dar îşi fac apariţia şi ploile. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Miercuri, vara nu se dezice de nici unul din fenomenele din paleta lunii iulie: de la soare torid ce va aduce 32 de grade, cum este cazul în Luna Dunării până la ploi torenţiale, cu fulgere şi tunete şi rafale de vânt în vestul şi sud-vestul ţării. De altfel, aversele vor aduce din nou cantităţi mari de apă, de peste 25 de litri pe metru pătrat, într-un interval scurt de timp, mai ales în partea a doua a zilei, aşa cum deja ne-am obişnuit. Aşadar, chiar dacă ziua începe cu soare, după amiază ploile revin şi se poate să cadă chiar şi grindină. De altfel, ceva mai răcoare nu se anunţă decât în Dealurile de Vest, unde maximele ar putea să nu treacă de 24 de grade.

Bucureştenii au parte miercuri de vreme de vară în toată regula. Chiar dacă temperatura nu va trece de 30 de grade, nu uitaţi că în marile aglomerări urbane, o astfel de temperatură e mai greu de îndurat. Mai ales că cerul abia dacă adună câţiva nori în trecere, iar vântul nu reuşeşte să domolească prea mult arşiţa.

Citeşte şi Ion Sandu, director ANM: Ne aşteptăm la o intensificare a fenomenelor meteo extreme

Joi, în vestul, în centrul şi în nordul ţării, un sistem noros bine dezvoltat aduce averse însoţite de fulgere, tunete şi intensificări ale vântului pe arii destul de extinse. Izolat, va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate în unele zone, aşa că nu uitaţi umbrelele acasă dacă locuiţi în aceste zone. În celelalte zone, vremea este mai frumoasă, cu cerul variabil, dar călduroasă. Spre seară şi noaptea, pe arii restrânse, ajung şi aici ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice şi răbufniri ale vântului. Temperaturile maxime se vor situa între 23 grade în Dealurile de Vest şi în Maramureş şi 32 grade în sud-est.

Şi în Capitală joi va fi o zi de vară frumoasă şi călduroasă. Norii acoperă doar parţial cerul, nu sunt condiţii să plouă, iar după-amiază aşteptăm maxime de 31, 32 grade.

Citeşte şi PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Vineri, din când în când soarele lasă loc norilor în nordul, centrul şi estul ţării ce aduc ploi local în Maramureş, Transilvania şi Moldova şi pe arii mai restrânse în Muntenia şi vestul Dobrogei. Vorbim despre ploi de scurtă durată şi mai ales în partea sud-est acestea vor fi însoţite de tunete, fulgere şi vânt mai agitat. Celelalte zone ale ţării se vor bucura de soare din belşug şi numai izolat este posibil să cadă câţiva stropi de ploaie, mai ales pe la munte. Amiaza vine cu temperaturil de la 22…23 de grade în regiunile nordice până la 30…31 de grade în sudul ţării.

În Bucureşti, ziua de vineri începe cu soare, dar treptat se înmulţesc norii ce vor lasă ploi de scurtă durată cu descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Maxima zilei va fi de 29 de grade, aproape de ceea ce ar trebui să arate termometrele în această perioadă.

Ziua de sâmbătă aduce o vreme răcoroasă în nordul şi în centrul ţării, însă această răcorire este pentru scurt timp, pentru ca, începând de duminică, vom vorbi despre temperaturi, în general, apropiate de cele normale pentru a doua decadă a lunii iulie în majoritatea regiunilor. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată sâmbătă în partea nordica şi central a teritoriului, apoi vor regăsi ploile, în special la deal şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 30 de grade, iar cele minime, în general, între 10 şi 20 de grade.

Miercuri, dacă aveţi timp liber şi vă doriţi o baie în mare, meteorologii vă încurajează: vremea se anunţă frumoasă pe litoralul românesc, cu soare prezent la datorie şi câţiva nori fără gând de ploaie. Vântul nu va ridica probleme, iar temperaturile nu exagerează, aşa că amiaza va aduce între 26 şi 29 de grade în aer, în timp ce apa mării va reuşi să adune spre 24 de grade la ţărm.

Ploile spală miercuri aerul de munte în staţiunile din Carpaţii Occidentali şi vestul celor Meridionali, unde, mai ales după amiază, norii vor acoperi cu hotărâre soarele şi vor lăsa averse însoţite de tot alaiul de fenomene electrice şi rafale de vânt. În plus, din nou ploile vor lăsa peste 25 de litri pe metru pătrat, aşadar, mai bine rămâneţi la cabană şi nu vă aventuraţi în drumeţii departe de locul în care sunteţi cazaţi. În plus, nu este exclus să vă prindă grindina. Singurul aspect de care nu veţi avea motive să vă plângeţi este cel termic, cu maxime de la 15 grade pe Ceahlău şi Semenic şi 22 la Predeal.

În Transilvania, miercuri va fi o zi însorită şi destul de caldă. Mercurul în termometre se avântă în orele amiezii spre 27 de grade în depresiuni şi 29 de grade în Braşov şi Sibiu, în timp ce în Târgu Mureş se vor atinge chiar 30 de grade la umbră. În a doua parte a zilei îşi fac apariţia şi câţiva nori, cei mai multi de decor, însă prin zonele apropiate de masivele montane aceştia vor scutura puţine ploi de scurtă durată, cu tunete şi fulgere.

În nord-vestul ţării, după o zi destul de frumoasă şi călduroasă pe alocuri, spre seară se adună norii ce vor scutură pe ici pe colo ploi de scurtă durată, cu descărcări electrice şi rafale de vânt. Vor fi 31 de grade în Baia Mare şi Satu Mare şi 30 de grade în Oradea.

Mai jos spre Crişana şi Banat, ploile vor fi mai frecvente şi îşi fac apariţia după orele prânzului, la început în zonele deluroase şi montane, apoi şi spre câmpie. În aceste condiţii, avântul temperaturilor este ponderat de norii aducători de furtuni de vară şi vorbim despre 28 de grade în Arad, 27 în Timişoara şi numai 25 de grade la Reşiţa.

Şi în Oltenia gradul de instabilitate atmosferică va fi ceva mai accentuat. Prin urmare, după o dimineaţă destul de însorită, în special în a doua parte a zilei, cerul se înnorează treptat şi îşi fac apariţia ploile cu tunete, fulgere şi rafale de vânt. Aceste fenomene vor fi ceva mai intense în zona deluroasă, unde se pot cumula cantităţi de apă mai importante în timp scurt şi unde este posibil să cadă grindina. Termometrele vor arăta cel mult 28 de grade în Târgu Jiu şi Craiova şi 29 de grade în Slatina.

În partea de nord-vest a Munteniei îşi fac apariţia norii, dar abia după orele amiezii şi sunt aşteptate ploi de scurtă durată, descărcări electrice şi rafale de vânt, în timp ce, în rest, predomină soarele. Temperaturile sunt destul de generoase, fără să aducă însă excese. Vor fi 29 de grade în Târgovişte, 31 de grade în Alexandria şi chiar 32 de grade în Giurgiu.

În sud-estul ţării, ziua de miercuri începe cu soare, dar după-amiază este posibil să se arate câţiva nori ce ar putea scutura ploi răzleţe, de scurtă durată. Amiaza vine cu vreme călduroasă, 30 de grade în Buzău, 31 de grade în Călăraşi şi Tulcea şi 29 de grade pe litoral, la Constanţa.

Locuitorii din Moldova vor avea parte de o zi însorită şi caldă, cu 26 de grade în Bucovina, 29 de grade în Iaşi şi Focşani şi 30 de grade în Galaţi. Acestea se datorează faptului că predomina intervalele cu soare şi ploile lipsesc.