Vremea rea a făcut prăpăd în Bucureşti! Inundaţii puternice la metrou! Pompierii au intervenit în mai multe zone ale Capitalei

Pompierii au intervenit, vineri, în mai multe zone din municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov pentru îndepărtarea efectelor ploii torenţiale. De asemenea, Metrorex anunţă că, din cauza ploii torenţiale, apa s-a infiltrat la una din căile de acces ale staţiei de metrou Aviatorilor, precum şi în zona tunelului dintre staţiile Stefan cel Mare şi Obor.

24 mai 2019, 14:14
Vremea rea a făcut prăpăd în Bucureşti! Inundaţii puternice la metrou! Pompierii au intervenit în mai multe zone ale Capitalei

Metrorex a anunţat, vineri seară, că, din cauza ploii torenţiale, la una din căile de acces ale staţiei de metrou Aviatorilor, la nivel ulvestibul (până în zona turnicheţlor) au apărut infiltraţii de apă.

Debitul de apă a survenit prin accesul de la suprafaţa neacoperită a staţiei, iar echipele Metrorex au intervenit de urgenţă şi au remediat situaţia.

„De asemenea, sunt infiltraţii şi în zona tunelului dintre staţiile Stefan cel Mare şi Obor însă acestea nu afectează circulaţia trenurilor. Cauzele apariţiei infiltraţiilor sunt legate atât de hidroizolaţia staţiilor, dar şi de faptul că ţevile furnizorilor de apă şi căldură se află în apropierea metroului ceea ce face ca multe dintre avariile acestora să fie resimţite şi la metrou”, arată Metrorex.

Reprezentanţii Metrorex menţionează că fiecare staţie de metrou este dotată cu pompe pentru evacuarea apei care funcţionează automat, în cazul unor debite mari de apă. De asemenea, personalul este instruit să acţioneze de urgenţă, conform procedurilor de rigoare, în astfel de cazuri.

Și autobuzele s-au umplut cu apă în timpul curselor.

Echipajele ISU Bucureşti-Ilfov au înregistrat, până vineri seară, 134 de intervenţii pentru extragerea apei, cele mai afectate zone fiind sectoarele 2 şi 3 şi oraşul Pantelimon, unde se acţionează şi în prezent. Precipitaţiile căzute vineri seară în Bucureştu au depăşit limitele medii lunare, spun reprezentanţii Apa Nova.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au anunţat că, până la ora 20.00, au avut 134 de intervenţii pentru extragerea apei, dintre care 71 în Bucureşti şi 63 în Ilfov.

„Cele mai afectate zone sunt sectoarele 2 şi 3, dar şi oraşul Pantelimon, zonă în care acţionăm şi în prezent”, au transmis reprezentanţii ISU.

Potrivit Apa Nova, vineri seară în Bucureşti s-au înregistrat fenomene de precipitaţie care au depăşit limitele medii lunare.

Astfel, în doar 30 de minute, de la ora 16.30 la 17.00, cantitatea de precipitaţii înregistrată în mai multe puncte de măsură a fost următoarea: la Pantelimon a fost o creştere de 50 litri / mp (49,6), de la 14,80 la 64,40; la Parcului a fost o creştere de 40 litri/mp, de la 14,60 la 53,80; la alte puncte de măsurare cum ar fi Colentina şi Dorobanţi creşterea a fost de peste 20 l/mp.

„Aceste ploi cu un caracter torenţial, căzute într-un interval foarte scurt de timp corespund probabilităţii de apariţie a unor astfel de fenomene ce pot apărea între o dată la 50 ani (de exemplu în zona Colentina), iar în zona Pantelimon de o dată la 100 ani”, arată reprezentanţii Apa Nova.

Conform sursei citate, cantitatea medie lunară de precipitaţii în Bucureşti, în luna mai, analizată pentru perioada 1895-2017 este de 68 litri/mp. La punctul de măsură SPAI Pantelimon, în 2 ore şi 10 minute, de la 15:20 pana la 17:30 a căzut o cantitate de precipitaţii mai mare decât cantitatea de precipitaţii medie pentru 30 de zile, în timp ce la punctele Dorobanţi şi Colentina, am fost aproape de media lunară multianuală. La punctele SRP Pantelimon şi Titan, în aceleaşi 2 ore şi 10 minute, a căzut o cantitate de precipitaţii corespunzătoare la 15 zile din cantitatea medie multianuală pentru luna mai.

„Debitul tranzitat prin caseta a depăşit 126 m³/s, fiind astfel egal ca mărime în prezent cu debitul multianual al râuluiOlt, ceea ce înseamnă că un mare râu subteran curge în prezent sub albia Dâmboviţei. Echipele operaţionale Apa Nova intervin dedicat în punctele critice ale Bucureştiului pentru rezolvarea situaţiei”, mai spun reprezentanţii Apa Nova.