Vremea rea face ravagii: case şi curţi inundate, drumuri blocate. Populaţia a fost avertizată prin sistemul RO-ALERT

Traficul rutier este blocat din cauza apei, aluviunilor şi a alunecărilor de teren pe un drum naţional (DN 73D - Argeş) şi un drum judeţean (DJ 203K - Buzău), respectiv restricţionat pe două drumuri naţionale (DN 12A - Bacău şi DN 17A - Suceava) şi două drumuri judeţene (DJ 205D - Vrancea şi DJ 609 - Timiş), informează sâmbătă Ministerul Afacerilor Interne.

08 iun. 2019, 09:19
Vremea rea face ravagii: case şi curţi inundate, drumuri blocate. Populaţia a fost avertizată prin sistemul RO-ALERT

Potrivit unui comunicat ,în ultimele 24 de ore, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte la nivelul a 44 de localităţi din 22 de judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Iaşi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea) unde au fost afectate două străzi, nouă case, trei anexe gospodăreşti, 55 de beciuri/subsoluri, 283 de curţi şi trei clădiri aparţinând unor instituţii publice.

Pompierii şi autorităţile locale acţionează în sprijinul oamenilor pentru înlăturarea cantităţilor de apă din case, pentru decolmatarea fântânilor, degajarea drumurilor şi pentru monitorizarea situaţiilor de risc în vederea evacuării preventive a oamenilor din zonele care ar putea fi afectate de viituri.

În ultimele ore au fost activate grupele operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din 15 judeţe (Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Galaţi, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui). A fost crescută capacitatea operaţională la nivelul II Alertă Albastră la o subunitate din cadrul ISU Botoşani, pentru a interveni cu promptitudine în sprijinul oamenilor, în condiţiile emiterii unui cod roşu de precipitaţii abundente pe raza acestui judeţ, precizează sursa citată.

Sunt activate şi Centrele Judeţene de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei la nivelul a şase judeţe – Buzău, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Suceava şi Teleorman.

Au fost transmise mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT în 13 judeţe (Alba, Bihor, Bacău, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Tulcea şi Vaslui). Permanent au fost monitorizate în teren cursurile de apă vizate de avertizările/ atenţionările hidrologice periculoase emise, se mai arată în comunicatul MAI.

Sursa citată menţionează că, în judeţul Alba, încă de săptămâna trecută, în localitatea Răchita, au fost amplasate 10 locuinţe modulare în care au fost mutate 42 de persoane (între care 17 copii) din 10 case afectate de inundaţiile din perioada anterioară, iar în judeţul Bihor rămân evacuate la rude şase persoane ale căror locuinţe sunt afectate.

Sâmbătă, a fost actualizată prognoza hidro-meteorologică valabilă până în cursul serii. Astfel, 11 judeţe din sud-estul ţării se află sub avertizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, averse torenţiale, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Totodată, în estul şi sud-estul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali este cod galben de instabilitate atmosferică şi precipitaţii. De asemenea, se menţin o serie de avertizări pe majoritatea bazinelor hidrografice pe întreg teritoriul ţării.

MAI recomandă populaţiei să rămână în spaţii închise atunci când sunt intensificări puternice ale vântului şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi. În contextul creşterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din ţară, MAI atrage atenţia populaţiei din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.