Vremea se răceşte, iar ploile devin torenţiale, pe alocuri. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Weekendul va aduce o vreme urâtă şi răcoroasă, ne anunţă meteorologii, cu ploi torenţiale, pe alocuri. Veştile bune privind aspectul termic vin de luni, când temperaturile vor creşte uşor.

12 sept. 2013, 13:35
Vremea se răceşte, iar ploile devin torenţiale, pe alocuri. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Vineri, norii continuă să lase ploi puternice mai ales în estul şi centrul ţării, dar se vor mai depăşi doar izolat 15 litri pe metru pătrat. Vântul se intensifică pe durata ploilor, dar temperaturile sunt încă agreabile, cu valori între 18 şi 28 de grade.  

După o noapte agitată, iată că vremea se mai îndreaptă vineri în Bucureşti. Deşi vântul se simte, temperatura urcă la o valoare normală pentru această perioadă, de aproximativ 26-27 de grade.

Citeşte şi COD GALBEN de PLOI ABUNDENTE în Moldova

Sâmbătă, vremea se răceşte în toate regiunile, iar la amiază nu se mai depăşesc 14 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei, în timp ce în sudul extrem al ţării vor fi doar 23, cu cinci mai puţin faţă de ziua precedentă. În plus şi vântul va fi alert, mai ales în estul şi sud-estul ţării, iar la munte va sufla de-a dreptul tare. Cât despre averse, aceastea sunt în continuare prezente în mare parte din ţara, exceptând Oltenia şi vestul Munteniei unde ploile se vor semnala pe arii mai restrânse. Iar izolat, mai ales în estul extrem şi în zona montană, vorbim din nou despre ploi torenţiale, adica mari cantităţi de apă în intervale scurte de timp.

Vremea va deveni răcoroasă şi în Capitală sâmbătă, maxima va fi de aproximativ 20 de grade, cu 6 grade mai puţin decât ar fi normal, iar vântul va fi şi el agitat pe  parcursul zilei. În plus, soarele este scump la vedere, norii sunt mulţi şi mai plouă din când în când, vremea încă nu se îndreaptă.

Duminică însă vorbim despre o ameliorare sub aspectul ploilor, iar temperaturile mai cresc puţin, astfel că în jumătatea de sud a ţării, unde cerul va fi variabil, vor deveni normale pentru această perioadă din an. Mai răcoare va fi nord, centru şi nord-est, unde vor fi înnorări temporare şi pe alocuri mai aşteptăm câteva ploi slabe. Vântul însă nu se domoleşte, este în continuare agitat, mai ales în sudul şi estul teritoriului. Prin urmare la amiază se vor înregistra 17 grade în Maramureş, Moldova şi estul Transilvaniei, în timp ce în Lunca Dunării se vor atinge 27 de grade.

În Bucureşti va fi vreme frumoasă şi se va încălzi din nou, la prânz termometrele vor indica din nou cele 25…26 de grade normale pentru a doua decadă de septembrie. Vântul însă rămâne moderat, încă nu se linisteşte deplin.

Luni vorbim, în sfârşit, despre vreme frumoasă, încălzirea continuă, şi doar în regiunile nordice sunt câţiva nori în plus şi izolat plouă slab, în rest va fi o zi însorită. Vântul se domoleşte şi el, iar la amiază termometrele indică temperaturi plăcute, între 18 şi 28 de grade la scara întregii ţări. Tendinţa este însă că în zilele următoare, până spre jumătatea săptămânii, vremea să se răcorească treptat, iar ploile să îşi facă apariţia din nou, cel mai probabil în vest, centru şi nord.

La munte şi vineri este vreme instabilă, ploile sunt prezente în continuare la nivel local, dar numai izolat se mai pot aduna 15 litri/mp. Abia în noaptea următoare vorbim din nou despre averse torentiale în jumătatea estică a Carpaţilor Meridionali şi în Carpaţii de Curbură unde ploile vor fi tot mai frecvente. Nu vor lipsi nici descărcările electrice, sunt posibile şi căderi de grindină, iar în timpul ploilor şi vântul are scurte răbufniri. Mai mult, temperaturile scad în usoara scadere, vor fi 17 grade la Predeal, 15 la Sinaia cota 1500 si cel mult 11 la Vf. Toaca, pe Ceahlău.

Instabilă se anunţă vremea şi la mare, vineri, slabe şanse pentru vreo rază de soare, nori mulţi, averse, vânt tot mai alert şi mare destul de rece lângă ţărm, 19…21 de grade măsoară apa. Iar în aer, cele 24…26 de grade, nu se vor resimţi ca atare din cauza vântului alert, sezonul litoralului se pare că s-a încheiat pe anul acesta.

În Transilvania vineri se mai răresc ploile, soarele este tot mai prezent, dar încă mai cad câteva averse cu tunete, fulgere şi vânt agitat. Iar la amiază nu vor fi mai mult de 23 de grade în termometre în Braşov, Sibiu, Alba Iulia sau Târgu Mureş, temperaturi de altfel normale pentru această perioadă a anului.

Spre nord-vest este tot mai puţin probabil să cadă câteva picături de ploaie, soarele predomină în Oradea, unde sunt la amiază 22 de grade, în timp ce în Baia Mare cad doi stropi de ploaie şi termometrele indică un grad mai putin, 21 vor fi la amiază.

Locuitorii din Arad, ca şi bănăţenii, de altfel, au parte de o zi însorită, fără ploi şi fără vânt agitat, o plăcuta zi de toamnă, cu temperaturi de 23 de grade la Timişoara şi Deva şi 21 la Reşiţa.

În Oltenia este ceva mai cald, şi aici se anunţă o zi cu soare generos ce readuce regimul tremic la cote normale. Vorbim despre 25 de grade la Târgu Jiu şi la Râmnicu Vâlcea şi 26 la Craiova sau Slatina, cu numai doi stropi de ploaie, trecător, de pildă la Drobeta Turnu Severin.

Muntenia este însă cea mai caldă regiune din ţară vineri, aici aversele preferă nord-estul regiunii, în timp ce restul zonei este însorită întreaga zi, iar la amiază ne vom bucura de temperaturi plăcute, 26 de grade în Piteşti, Buzău şi Brăila şi 27 la Alexandria, Giurgiu şi Ploieşti.

În Dobrogea aversele cu tunete, fulgere şi vânt în rafale sunt prezente, mai ales în a doua parte a zilei şi spre seară, astfel că până la prânz se adună în termometre 26 de grade la Constanţa şi 25 la Tulcea.

Locuitorii Moldovei vor avea parte şi de soare vineri, însă ploile nu se sting pentru multă vreme, încă se aşteaptă averse, tot mai abundente pe măsură ce se lasă noaptea. Însă la amiază termometrele vor indica temperaturi potrivite pentru mijloc de septembrie, 25 de grade la Galaţi şi Focşani, 23 la Vaslui şi Iaşi şi 22 grade în Botoşani.