Vreţi să vedeţi date referitoare la schimbările climatice? Comisia Europeană oferă acces gratuit la ele

Comisia Europeană (CE) a anunţat, miercuri, că din luna decembrie va intra în vigoare noul regim de difuzare de informaţii cu caracter deschis care va permite cetăţenilor şi companiilor să acceadă gratuit la o enormă cantitate de date privind mediul înconjurător, culese în cadrul programului de observare terestră Copernicus.

13 nov. 2013, 19:32
Vreţi să vedeţi date referitoare la schimbările climatice? Comisia Europeană oferă acces gratuit la ele

Acest proiect, demarat în luna mai de CE şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), are drept obiectiv să adune informaţii despre mediul înconjurător şi fenomenele naturale înregistrate pe planetă prin intermediul sateliţilor şi al senzorilor tereştri.

Surse din cadrul CE au explicat pentru EFE că noua politică de date priveşte informaţiile deja culese dar şi cele ce vor fi adunate în viitor. Astfel, în curând vor fi disponibile noi informaţii privind observare a Pământului în perspectiva lansării primului din cei şase sateliţi ai misiunii Sentinel, prevăzută pentru primăvara lui 2014. Vor intra în faza operaţională şi unele dintre cele şase servicii pe care le include programul: observarea mediului marin, a atmosferei Pământului, cel de supraveghere a schimbărilor climatice, de sprijinire a serviciilor de urgenţă şi securitate. Până în prezent sunt pe deplin operaţionale serviciile de observare a Pământului şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, potrivit surselor citate.

„Această strategie privind datele cu caracter deschis este esenţială pentru deblocarea întregului potenţial al programului Copernicus şi dezvoltarea pieţelor de observare a Pământului”, a arătat, într-un comunicat, vicepreşedintele CE Antonio Tajani, responsabil pentru industrie. Potrivit acestuia, Copernicus va atrage investiţii în dezvoltarea de aplicaţii inovatoare menite să răspundă cererii crescânde de noi servicii din partea utilizatorilor. Astfel, programul ar putea genera un beneficiu financiar de 30 de miliarde de euro şi să creeze 50.000 de locuri de muncă până în 2030, potrivit studiilor citate de CE.

Regimul datelor deschise vor avea de asemenea o dimensiune internaţională, astfel ca informaţia să poată servi la prevenirea dezastrelor naturale, de exemplu, să fie la dispoziţia autorităţilor competente.

CE precizează că noua reglementare prevede şi o serie de criterii pentru protejarea intereselor în materie de securitate a UE şi a statelor membre, arătând că Bruxelles va evalua efectele acestui regim şi va ajusta aceste măsuri dacă va fi nevoie.