Vulcanul din La Palma a început să expulzeze din nou lavă şi fum. Locuitorii au primit ordin de izolare

Vulcanul de pe insula La Palma din arhipelagul Canare a început să expulzeze din nou lavă şi fum, după ce oamenii de ştiinţă declaraseră că activitatea acestuia încetinise până aproape de oprire.

27 sept. 2021, 16:13
Vulcanul din La Palma a început să expulzeze din nou lavă şi fum. Locuitorii au primit ordin de izolare

Vulcanul din La Palma a început să expulzeze din nou lavă şi fum. De asemenea, locuitorii dintr-o zonă de pe malul estic al insulei primiseră ordin să rămână în izolare în spaţii interioare pe măsură ce lava care se scurgea dinspre Cumbre Vieja se apropia de ocean.

Vulcanul din La Palma a început să expulzeze din nou lavă şi fum

Institutul de vulcanologie Involcan din Insulele Canare a confirmat reluarea erupţiei pe Twitter, în timp ce martori oculari au declarat pcă au văzut o coloană de fum alb ridicându-se din conul vulcanului după câteva ore de calm. Involcan şi Institutul Naţional Geografic declaraseră luni mai devreme că exploziile din jurul vulcanului Cumbre Vieja slăbiseră în intensitate, însă calmul a fost de scurtă durată, iar erupţia s-a reluat cu puţin înainte de ora locală 11:00, anunță Agerpres.

Situaţie dezastruoasă în insula spaniolă La Palma. Lava vulcanului Cumbre Vieja înaintează cu 700 metri pe oră, înghiţind case şi terenuri VIDEO

Locuitorii din zonele costiere San Borondon, Marina Alta, Marina Baja şi La Condesa au primit ordin de izolare, în condiţiile în care lava de 1.250 grade Celsius poate să ajungă în apele Oceanului Atlantic în următoarele ore, existând un risc de explozii şi de formare a unor nori de gaze toxice deasupra insulei, „Oamenii trebuie să urmeze îndrumările autorităţilor şi să rămână în casele lor cu uşile şi ferestrele închise”, au declarat serviciile de urgenţă din Insulele Canare pe contul lor de Twitter.

La Palma, cu o populaţie de peste 83.000 de locuitori, face parte din arhipelagul Insulele Canare.