Vulcanul nicaraguan Momotombo erupe după 110 ani GALERIE FOTO şi VIDEO

Un strat de nisip și cenușă a acoperit miercuri nord-estul Nicaraguei în urma celei mai mari erupții a vulcanului Momotombo în mai mult de un secol.

03 dec. 2015, 09:00

Momotombo, cu o înălțime de 1.297 de metri și situat în nordul lacului Xolotlán la o distanță de 91 de kilometri de Managua, nu a mai înregistrat o erupție atât de importantă din 1905, dar a fost suficientă o explozie miercuri pentru a-și demonstra capacitatea de erupție.

Marți vulcanul a devenit activ după 110 ani de calm relativ. O coloană de fum a atins dimineața 8.000 de metri înălțime și a fost urmată de o explozie la fiecare patru secunde, potrivit Institutului Nicaraguan de Studii Teritoriale (Ineter). Pe lângă materie piroclastică, vulcanul a expulzat cenușă, fum, nisip și lavă cu o forță impresionantă, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Românii SE TEM cel mai mult de incendii şi cutremure, când e vorba de locuinţe

Cel puțin nouă comunități din jurul vulcanului sunt afectate de erupție. Starea de alertă încă nu a fost decretată având în vedere că efectele activității sunt încă mici, depinde însă de evoluție, au informat autoritățile. Autoritățile au recomandat populației să fie pregătită de orice dezastru și să aibă la îndemână obiecte de primă necesitate în caz de evacuare.

„În primul rând este cenușa, care afectează mai mult animalele, însă cutremurele ne îngrijorează. Cei bătrâni au văzut erupția din 1905, cea mai mare a vulcanului”, povestește un localnic.

Erupția de atunci nu a fost totuși la fel de mare ca cea din 1610, care a distrus complet o așezare, sau cea din 1886, care acoperit de întuneric Nicaragua timp de 23 de zile, potrivit datelor Ineter.