Vulturul îndrăgostit de tehnologie. A dat SMS-uri în roaming de peste 100 de dolari pe zi, falimentând un studiu ştiinţific

Min, un vultur care a făcut parte dintr-un important proiect științific, a reușit să trimită SMS-uri de peste 100 de dolari pe zi, din roaming, falimentând un studiu al unor cercetători ruși privind migrația păsărilor.

03 dec. 2019, 21:20

Pentru că vulturul de stepă este o specie amenințată cu dispariția, un grup de ornitologi și voluntari de la Rețeaua Rusă de Cercetare și Conservare a Păsărilor Răpitoare a echipat 14 exemplare cu emițătoare GPS-GSM, pentru a monitoriza tiparele de migrație.

Astfel, fiecare dispozitiv comunică cu sateliții GPS din locurile prin care zboară păsările, înregistrând pe memoria internă coordonatele primire. Dacă vulturul trece printr-o zonă cu acoperire pentru rețeaua de telefonie mobilă el trimite, automat, de patru ori pe zi, un SMS către echipa de cercetare, prin care anunță zona „survolată”. Dacă zona pe unde zboară pasărea nu are acoperire în rețeaua telefonică, dispozitivul montat pe vultur salvează mai multe mesaje SMS într-o arhivă de date, urmând a le trimite pe toate imediat ce primește semnal.

Min este unul dintre cei 14 vulturi, numai că el are tipare de zbor neprevăzute. „Min s-a aflat în afara razei celulare întreaga vară în Kazahstan și tracker-ul lui nu a reușit să trimită date până când pasărea nu s-a întors în raza de recepție, la începutul lunii octombrie. Ne așteptam să primim date despre Min în Kazahstan, însă toate mișcările făcute pe timp de vară au început să fie transmise din Iran„, spun cercetătorii.

Conform bugetului, cercetătorii plănuiseră să cheltuiască două ruble rusești pentru fiecare SMS în zone precum Kazahstan, însă în Iran tarifele de roaming au crescut costurile de până la 25 de ori. Min a ajuns aici, unde a petrecut multă vreme la o groapă de gunoi. Când sutele de mesaje înmagazinate au dat peste o celulă de telefonie mobilă, acestea s-au descărcat, fiind trimise toate în același timp, din serviciul roaming, cu un cost de peste 100 de dolari pe zi. „Aceste costuri au înghițit imediat micul nostru buget„, au declarat cercetătorii.