Vuvuzela e istorie. Brazilienii au inventat un nou instrument de tortură, pe arenele CM 2014 VIDEO

Caxirola este numele instrumentului care va face mult zgomot pe stadioanele turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. Scoate un zgomot asemănător castanietelor şi este fabricat din nucă de cocos, care are în interior pietricele de nisip.

25 apr. 2013, 14:04
Vuvuzela e istorie. Brazilienii au inventat un nou instrument de tortură, pe arenele CM 2014 VIDEO

Pe timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud isteria vuvuzelelor a fost atât de mare, încât chiar s-a pus problema interzicerii folosirii lor pe stadioanele de la turneul final. Chiar FIFA a luat atitudine, iar motivul pentru care nu s-a procedat la această inetrdicţie a fost că ele fac parte din cultura africană.

Brazilienii, viitorii organizatori ai Cupei Mondiale, au găsit şi ei un instrument cu specific naţional, cu care să facă zgomot pe stadioane. Se numeşte Caxirola şi este fabricat din nucă de cocos, căreia îi este ataşat un mâner, iar în interior sunt introduse pietricele sau nisip, care, prin scuturare, produc nişte sunete asemănătoare cu ale castanietelor, însă ceva mai puternice.

Instrumentul i-a fost prezentat însuşi şefului statului brazilian, Dilma Rousseff, care s-a declarat încântată de el şi a spus: „Este un obiect capabil să facă două lucruri: să combine imaginea cu sunetul şi să facă golurile posibile„.