Washingtonul este preocupat în mod special de către „genocidul” comis de gruparea jihadistă Stat Islamic

"Genocidul" comis de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) împotriva minorităților yazidi, creștină și șiită rămâne principala preocupare a Statelor Unite în raportul lor anual asupra libertății religioase în lume publicat marți.

15 aug. 2017, 16:20
Washingtonul este preocupat în mod special de către „genocidul” comis de gruparea jihadistă Stat Islamic

Studiul identifică de asemenea discriminarea împotriva musulmanilor și antisemitismul în Europa, în special în Ungaria. Washingtonul și-a exprimat „preocuparea față de retorica antimusulmană din partea responsabililor guvernului” lui Viktor Orban pe fondul crizei migrației.

Administrația SUA și-a exprimat de asemenea „îngrijorarea” în legătură cu actele antisemite și discriminarea antimusulmană în Germania, unde este în dezbatere o interdicție parțială a vălului islamic. Ea se referă de asemenea la controversele din Franța privind o posibilă interdicție a costumelor de baie burkini pe plajă.

Raportul International Religious Freedom, care acoperă anul 2016, este primul publicat sub președinția lui Donald Trump, el însuși criticat pentru mesajul ostil la adresa musulmanilor în timpul campaniei sale, în timpul căreia a promis să le interzică intrarea în țară. La fel ca în fiecare an, acest tablou al stării libertății religioase în aproape 200 de țări este sumbru. Țările considerate că preocupă cel mai mult Washingtonul în acest domeniu rămân Arabia Saudită — în același timp un aliat cheie al Statelor Unite în Orientul Mijlociu — Iranul, China, Eritreea, Sudanul, Myanmar, Coreea de Nord, Turkmenistanul și Uzbekistanul, la care s-a adăugat în acest an Tadjikistanul, potrivit Agerpres.

Dar la fel ca anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a ales să se concentreze asupra „atrocităților” comise de jihadiștii SI în Irak și Siria. „SI i-a luat la țintă și continuă să o facă pe membrii mai multor religii și etnii, prin violuri, răpiri, sclavie și moarte”, denunță secretarul de stat Rex Tillerson în prefața sa. „SI este în mod clar responsabil pentru genocid împotriva yazidi, creștinilor și musulmanilor șiiți în zonele pe care le controlează”, reafirmă el, evocând de asemenea „crime împotriva umanității” și cazuri de „epurare etnică” putând de asemenea viza grupuri de musulmani suniți sau kurzi.

„Protecția acestor grupuri — și a altora care sunt ținta extremismului violent — rămâne o prioritate a administrației Trump în materie de drepturi ale omului”, asigură el.