Washingtonul le cere ţărilor NATO să trimită suplimentar O MIE de soldaţi în Afganistan

SUA le cer aliaților din NATO să trimită 'circa o mie' de soldați suplimentari în Afganistan, unde ele însele își sporesc prezența, a anunțat joi ambasadoarea americană pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Kay Bailey Hutchison.

05 oct. 2017, 12:00
Washingtonul le cere ţărilor NATO să trimită suplimentar O MIE de soldaţi în Afganistan

În cadrul ‘noii strategii’ anunțate de către președintele american Donald Trump, ‘numărul total’ menit să consolideze trupele occidentale în Afganistan este de ‘3.000 de soldați americani și în jur de o mie de soldați aliați’, a declarat Bailey Hutchison.

Ambasadoarea a subliniat că cererea americană adresată NATO, a cărei misiune ‘Resolute support’ contribuie la formarea armatei afgane, ‘nu este încă finalizată’. ‘Obiectivul nostru este de a spune foarte repede, în circa două săptămâni, de ce avem noi exact nevoie’, a explicat ea.

Miniștrii apărării ai celor 29 de state membre ale NATO urmează să aibă o întrevedere la începutul lui noiembrie, la Bruxelles, pentru a dezbate pe larg cu privire la contribuțiile lor, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Mihai Fifor: Sistemele Patriot cumpărate de România apără întreg spaţiul aerian, inclusiv bazele americane

Hutchinson a insistat asupra faptului că SUA vor fi ‘foarte precise’ în cererea lor, solicitându-le aliaților să trimită soldați specializați în anumite ‘domenii de expertiză’ și ‘având capacități specifice’.

Conform ‘noii strategii’ anunțate de președintele Donald Trump, aceste noi efective urmează să se alăture celor 11.000 de militari prezenți la ora actuală în Afganistan. Secretarul general al NATO a declarat la sfârșitul lui septembrie că ’15 state membre ale Alianței și-au dat deja acordul pentru trimiterea de trupe suplimentare’.