Weekend canicular! Valul de aer cald din Africa ajunge în România! Meteorologul Florinela Georgescu: „Temperaturile maxime vor depăși 34-35 de grade Celsius, cu 10 grade mai mult decât normalul perioadei”

Sfârşitul lunii septembrie vine cu temperaturi mai mari chiar şi cu 10 grade faţă de normalul acestei perioade. Va fi caniculă în weekendul 23-24 septembrie, cu maxime de 36 de grade Celsius la umbră, spune meteorologul Florinela Georgescu.

21 sept. 2023, 23:14
Weekend canicular! Valul de aer cald din Africa ajunge în România! Meteorologul Florinela Georgescu: „Temperaturile maxime vor depăși 34-35 de grade Celsius, cu 10 grade mai mult decât normalul perioadei”

Ne aşteaptă aşşadar un weekend canicular! Meteorologii spun că este a doua cea mai călduroasă lună septembrie din ultimii 60 de ani.

În zilele următoare așteptăm ca temperaturile să mai crească. Probabil, cel mai cald va fi sâmbătă, când în partea de sud a țării temperaturile maxime vor depăși 34-35 de grade Celsius, pe arii destul de extinse. Aceste valori sunt aproape cu 10 grade mai ridicate decât ar fi firesc în această perioadă.

Normalul la sfârșit de septembrie ar fi temperaturi maxime între 20 și 26 de grade. Noi ne așteptăm la maxime vineri, mai ales sâmbătă, dar și duminică, care să pornească de la 28-30 de grade în majoritatea regiunilor și să ajungă spre 34-35 de grade Celsius, poate izolat chiar mai mult în partea de sud a teritoriului”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, la Digi24.

Weekend canicular! Florinela Georgescu: „Temperaturile maxime vor depăși 34-35 de grade Celsius, cu 10 grade mai mult decât normalul perioadei”

Meteorologul a adăugat că nici săptămâna care urmează nu vom scăpa de temperaturile ridicate, specifice verii. Precipitaţiile nu vor lipsi, dar nu vor fi abundente.

Este foarte posibil să avem perioade de vacanță și în luna octombrie. Estimările pe durată mai lungă arată probabilitatea să ne menținem cu un regim al temperaturilor peste normal și în mare parte a lunii octombrie. Ar putea fi o lună cu mai puține ploi decât perioada anterioară”, a mai spus Florinela Georgescu.

Valul de aer cald din Africa ajunge în România

Valul de aer cald care vine din Africa va afecta şi ţara noastră, astfel că sfârşitul lunii septembrie va veni cu temperaturi de peste 30 de grade la prânz.

În zilele următoare, vremea se mai încălzește. Vorbim de un avans de aer cald dinspre partea de sud a continentului, dinspre nordul Africii, motiv pentru care vremea o să devină călduroasă până spre finalul săptămânii, cam în toate regiunile.

Acest lucru presupune temperaturi de peste 30 de grade la orele amiezii. Ba chiar mai mult, sâmbătă așteptăm să fie ziua cu cele mai ridicate valori termice diurne, în sensul că în jumătatea de sud a Munteniei, dar izolat și prin zona de câmpie a Olteniei sau a Banatului, ne așteptăm și la temperaturi caniculare, adică în jurul a 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă temperaturi cu aproape 10 grade mai ridicate decât normele climatologice.

Duminică, chiar dacă mai pierdem 2-3 grade, tot de o vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit vorbim, în mare parte din țară.

Va predomina în general o vreme frumoasă, mai puțin în intervalul nopții de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, când ne așteptăm și la perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, vor fi și condiții de grindină sau să se adune punctiform și cantități de apă mai însemnate.

Astfel de fenomene le așteptăm în acel interval, sâmbătă spre duminică și duminică, în special în regiunile intracarpatice. 

Din păcate, veștile rămân destul de proaste pentru partea de sud și de est a României, pentru că aici vorbim în continuare de o secetă moderată, puternică și chiar extremă.

Și, din păcate, din datele de care spunem în acest moment, cel puțin în următoarele aproape două săptămâni, ploile vor lipsi din această parte a teritoriului„, a spus Mihai Timu, de la Administrația Națională de Meteorologie, la Antena 3

 


Calendar 2024
Calendar 2024