Weekend prelungit de Sfânta Maria pentru români. Aglomeraţie în vămi înainte de minivacanţă

Angajaţii din România, în special cei de la stat, vor avea un weekend prelungit. Luni, 15 august, se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului. Ziua de Sfânta Maria este zi liberă legală, potrivit Codului Muncii.

12 aug. 2022, 11:15
Weekend prelungit de Sfânta Maria pentru români. Aglomeraţie în vămi înainte de minivacanţă

Românii se pregătesc de o minivacanţă de trei zile, ultima din această vară. Luni, 15 august, este sărbătoare mare, Sfânta Maria. Legal este zi nelucrătoare. Pentru că sărbătoarea pică luni, urmează o minivacanţă dată de weekend-ul prelungit. Astfel, salariaţii din România vor avea liber zilele de 13, 14 şi 15 august.

Citeşte şi: Preţuri mari pe litoralul românesc în 2022. Cât costă o noapte de cazare în Mamaia şi Eforie Nord

Din cauza acestei minivacanţe autorităţile se aşteaptă ca în acest weekend să fie aglomeraţie mare atât pe litoral, cât şi la munte.

 

Aglomeraţie în vămi înainte de minivacanţa de Sfânta Maria

Autorităţile se aşteaptă la un trafic ridicat în vămi. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a anunţat că a fost suplimentat numărul agenţilor care îşi vor desfăşura activitatea la controlul documentelor în perioada minivacanţei de Sfânta Maria.

„În această perioadă, la nivel naţional, aproximativ 4.000 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat. Va fi folosită la maximum infrastructura punctelor de trecere a frontierei, iar în limita configuraţiei acestora în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz”, se arată într-un comunicat al IGPF.

Conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, respectiv în Giurgiu şi Vama Veche.

Este deja agloeraţie la vama Nădlac II, dar şi în Giurgiu, Negru Vodă şi Vama Veche. Mulţi români pleacă în vacanţă în afara ţării, în Ungaria, dar şi în Bulgaria şi Grecia.

Citeşte şi: Incendiu violent în Thassos, o insulă plină de turişti români. Autorităţile elene au dispus evacuarea persoanelor din zonă

 

Următoarele zile de sărbătoare în care salariaţii au liber, conform Codului Muncii, sunt:

  • 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
  • 1 decembrie de Ziua Naţională a României;
  • prima si a doua zi de Craciun

Meteorologii prognozează pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria, o vreme în general instabilă, cu averse atât în regiunile montane, cât şi în zona Litoralului, dar şi în Capitală.